Kyrkstaden faller samman

Ruttnande kyrkstugor och nedfallande skorstenar utgör stora problem i kyrkbyn i Gammelstad.– Nu erbjuds ägarna kostnadsfri rådgivning för hur de ska restaurera sina stugor och många utnyttjar det, säger Sara Vintén, världsarvssamordnare på Visitor Centre.

Ingrid Olssons stuga är från 1805 och därmed en av de äldsta i kyrkbyn.

Ingrid Olssons stuga är från 1805 och därmed en av de äldsta i kyrkbyn.

Foto: Linnea Bergenudd

GAMMELSTAD2013-07-15 19:25

Senaste skadeinventeringen gjordes 2007 och pekar på att drygt en fjärdedel av världsarvets 408 kyrkstugor har omfattande skador på stomme och panel.

– Det handlar bland annat om rötskador orsakade av läckande tak, trasiga skorstenar, svampangrepp och snösmältningsproblematik, säger Sara Vintén som är Luleå kommuns samordnare för världsarvet.

Många regler

För andra sommaren i rad erbjuds kyrkstugeägarna möjlighet att komma till Visitor Centre för kostnadsfri rådgivning och tips av hantverkare med gedigna kunskaper om gamla timmerhus. Hantverkarna besöker också kyrkstugor och pekar på behov och diskuterar lösningar med ägarna.

Att restaurera en kyrkstuga i världsarvet är ett grannlaga arbete. Många regler ska följas. Det handlar om att återställa till ursprungligt skick med ursprungliga material.

– Det går till exempel inte att använda isoleringsmaterial som gullfiber eller rockwool. Istället är det kutterspån eller sågspån, eller en blandning av bådadera, som gäller. Det är material som andas. När man byter panel måste man använda bra virke. Det ska vara gammalt timmermaterial med rätt fiberriktning, säger hantverkaren Kent Åström.

Vädjar till ägarna

Den som restaurerar sin kyrkstuga kan utnyttja rot-avdrag och har dessutom möjlighet att söka bidrag via länsstyrelsen.

– Länsstyrelsen kan ersätta antikvariska överkostnader på skyddade bostäder som kyrkstugorna. Det kan ju vara dyrare att vara hänvisad till speciella material och speciella metoder, säger Sara Vintén.

Hon påpekar att kyrkstugor inte får rivas.

– Vi vädjar till ägarna att fixa sina stugor och intresset att utnyttja rådgivningen blir till vår stora glädje allt större.

Vi får följa med Sara Vintén och Kent Åström på en rundvandring till kyrkstugor som är under restaurering.

– Här har de ersatt panelen och målat föredömligt med slamfärg. Snickerierna kring fönstret är skrapade och målade med vit linoljefärg, säger Kent Åström förnöjt om en stuga som vi kommer till.

Rötskador

Ingrid Olsson äger en kyrkstuga från 1805. Den har fått rötskador på stommen och hon har låtit fälla in nytt kvalitetsvirke.

– Nu ska jag återställa panelen och rödfärga, säger hon.

Inne i stugan har hon målat och tapetserat.

– Jag målade med en blandning av terpentin och linolja, säger hon.

Kent Åström berömmer henne:

– Hon är duktig Ingrid, säger han.

KERSTIN ANTTILA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om