Varje år delar NSD ut Gilla-priset till en norrbottning som har gjort något viktigt och bra under året. Du som läsare är med och röstar fram vinnaren bland de nominerade.

Nu är det dags igen.

Här är årets nominerade:

Wolfgang Mehl, Jokkmokk

Det 22 mil långa Nordenskiöldsloppets historia var för bra för att inte göra något av. Så resonerade Wolfgang Mehl och skakade liv i det efter 132 år.

Läs mer: Reportage om Wolfgang Mehl

Lena Öhlund, Kalix

Lena Öhlunds dotter Klara fick cancer och gick bort som tolvåring. Klara var en kämpe och det väljer Lena också att vara i sitt engagemang för cancerforskningen.

Läs mer: Reportage om Lena Öhlund

Anton-Alexander Lukeniuk, Luleå

Med musiken i centrum – inte alkoholen - vill Anton-Alexander Lukeniuk få Norrbottningarna att börja dansa igen. Gång på gång fyller han Coop arena med sina klubbar.

Läs mer: Reportage om Anton-Alexander Lukeniuk

Tora Lindberg, Kiruna

Bakom disken på Kirunas enda bokhandel står Tora Lindberg med ett brinnande engagemang för att sprida kulturen. I år genom att ge skolbarn möjlighet att delta i Kirunas bokfestival.

Läs mer: Reportage om Tora Lindberg

Urpo Taskinen, Juoksengi

Han har sålt bilen och slutat flyga. Nu väljer miljökämpen Urpo Taskinen cykeln oavsett om han ska till Kalix eller Paris och ägnar hela sitt liv åt att försöka stoppa klimatförändringarna.

Läs mer: Reportage om Urpo Taskinen

Viktoria Björklund, Luleå

Ensamkommande flyktingars behov av att lära sig svenska gjorde att Viktoria Björklund tog initiativet till Språktorget. Här möts de av ideellt engagerade Luleåbor och får både språket och kontakter.

Läs mer: Reportage om Viktoria Björklund

Frida Andersson, Överkalix

För tre år sedan lämnade Frida Andersson storstadslivet för att satsa på sin dröm mitt i Norrbottens inland. Nu har hon med sitt ölbryggeri satt Överkalix på smakkartan.

Läs mer: Reportage om Frida Andersson