RÖSTA! Här kan du rösta på de 7 nominerade Gillakandidaterna!

Visst kan man få vara lite lokalpatriot ibland, även om det inte är det allt i Norrbotten som man älskar. Den breda dialekten kommer då jag inte ifrån och är inte helt bekväm att lyssna till mig själv.

Min dialekt fick en läkare i fikarummet på Östra sjukhuset i Göteborg vid ett sommarjobb i ungdomen att utbrista: "Du låter ju som Pentti Varg!" Ni vet han i barnprogrammet Fablernas värld. Och då hade jag verkligen försökt skärpa mig och tala rikssvenska. Samtidigt har "norrländska" (vad det nu är) röstats fram som sexigaste och vackraste dialekten några gånger. Norrbotten kan vara gubbigt, myggen är en plåga och visst finns allt elände här också.

Artikelbild

Gilla. De tidigare Gilla pristagarna, Marie-Louise Lindh, Hans Englund, Anna Karlsson, och Fredrik Westerlund.

Men inte är det så obra ändå.

Jag vet inte om det var lokalpatriotism direkt, det var nog mer en vilja att lyfta fram att man inte behövde till storstäder för att få livskvalitet. Men vintern 2011 satt ett gäng NSD-reportrar i konferensrummet och spånade idéer. Vi vill göra något kul, upplyftande och spännande.

Resultatet blev ett antal artiklar med betoning på det positiva i Norrbotten, arbetsnamnet var "Heja Norrbotten". Spånandet gick vidare och när namnet "Gilla Norrbotten" kom upp var steget inte långt till att använda den kända tummen-upp och förändra den till den norrbottniska Lovikkavanten. Varumärkesexperter och personer aktiva i Lovikka tillfrågades om utformning och till sist så formades Gilla-logotypen, det blev populära Gilla-tröjor, Gilla-väskor och Gilla-knappar.

Och så Gilla-priset förstås.

Artikelbild

I år är Gillaprisets kandidater sju fantastiskt intressanta, engagerade människor som på olika sätt är förebilder och inspiratörer för oss andra. Gilla-priset är ett sätt att uppmärksamma positiva företeelser, någon som bidragit till utvecklingen där de bor, en person som gjort något gott i stort eller i smått. Tidigare vinnare är Anna Karlsson, grundare av organisationen Vilda Kidz till stöd för utsatta barn, Fredrik Westerlund, som genom bergsbestigning samlade in pengar till barncancerforskningen, Marie-Louise Lindh, för hennes och Missing Peoples engagemang i sökandet efter försvunna personer, och iskonstnären Hans Englund, vars berömda isdjur satte Luleå på världskartan.

En gång i min ungdom när jag demonstrerade för "Arbete på hemorten" kom en äldre kvinna fram till mig och sade: "Det är vackert i södra Sverige." Det tänker jag på när jag är på väg till jobbet, klockan närmar sig 8 och det är 16 grader kallt. Det svarta mörkret är på väg att övergå i mörkblått och ut mot havet där solen ligger närmast horisonten stiger det bleka ljuset med en ton av lila.

Artikelbild

| Gilla. De tidigare Gilla pristagarna, Hans Englund, Anna Karlsson, Marie-Louise Lindh och Fredrik Westerlund.

Jo, det är vackert i södra Sverige. Men det är inte mycket som slår en kall vintermorgon i Norrbotten med vit snö. När kylan gör att det knarrar när man går och andedräkten kommer ut som ett vitt moln. Vi är många som är stolta Norrbottningar.

Vi Gillar Norrbotten helt enkelt.