Det var när Alexey Fenenko, professor i statsvetenskap, framträdde i den statliga tv-kanalen Russia1 som de ödesmättade orden fälldes:
”Vi glömmer ju att Sverige sedan 1814 var en neutral stat och Gotlands status var neutral. Nu kommer Natos militära infrastruktur att placeras där. Samtidigt som de ropar att Ryssland hotar oss. Det här spelet kan vara mycket farligt för dem”, sade statsvetaren i sändningen, som Aftonbladet TV rapporterat om.
När Helagotland ringer Peter Mattsson, gotlänning och lektor vid Försvarshögskolan i Stockholm, skrattar han lite åt Alexey Fenenkos uttalande.
– Att tala om 1800-talet på det där viset ... Det verkar inte vara en så välinformerad herre. Men jag är inte förvånad. Det har funnits lite såna här resonemang i de kretsarna under en längre tid, säger försvarsexperten.
Att Ryssland ser Gotland och Östersjön som en del av sin intressesfär är inget nytt.
– Om man sätter tunga vapen på Gotland kan det uppfattas som ett hot mot Rysslands sjötrafik. Placerar man dessutom ut vapensystem med lång räckvidd kan det rentav utgöra ett existentiellt hot. I dagsläget är det dock inte tal om att göra det senare, konstaterar Peter Mattsson.
Han hänvisar till artikel 3 i det nordatlantiska fördraget, där medlemsländerna förbinder sig att ”upprätthålla och utveckla sin individuella och kollektiva förmåga att stå emot väpnade angrepp”.
– Med andra ord ska Gotland ha ett försvar som kan ha en avskräckande effekt. Så länge inte en offensiv förmåga placeras på ön utgör den heller inget hot mot Ryssland. När man pratar om Gotland på det här sättet och i de kanalerna ska det alltså ses som en del av retoriken. Man får komma ihåg att det inte handlar om officiella uttalanden. Då hade läget varit annorlunda.
Kan vi inom media bli ”nyttiga idioter” när vi blåser upp såna kommentarer stort?
– Risken finns. De här uttalanden dyker upp då och då. Det Ryssland vill är att piska upp en stämning där vi känner oss otrygga och hotade. Men jag tror att vi får sitta lugnt i båten ett tag till. Jag som har hus på Gotland känner mig inte otrygg, säger Peter Mattsson.