Den unika trädsamlingen består av exoter, ovanliga träd, som planterats av stiftelsen Arboretum norr i Malmberget 1985. När gruvnäringen expanderade och disponentvillan hamnade i rasrisk-
området, beslutades att träden skulle flyttas till Gällivare.

Exotiska träd
Under sommaren genomfördes det kostsamma trädflyttningsprojekt. Trädsamlingen, ett vetenskapligt arboretum, som ursprungligen kommer från Asien och Nordamerika flyttades från Malmberget till Vassaraälvens strand i Gällivare.

Ett företag inom skogsnäringen anlitades och två anställda från kommunen arbetade med trädflyttningen hela sommaren. En person med insyn i projektet säger att trädförflyttningen kan ha kostat bortåt en halv miljon kronor. Därför blev bestörtningen också stor när man upptäckte att någon hade plumsat fram i djupsnön och sågat ner ett av de exotiska träden.

Artikelbild

| En fräck julgranstjuv sågade ner ett träd i den unika trädsamlingen, ett arboretum, vid Vassara älvs strand.FOTO: Marie Ridderström

Om det är en fräck julgranstjuv som vill ha en mycket speciell gran eller om det är en omedveten julgranstjuv som trott sig stjäla vilken vacker gran som helst. Det kan man inte säkert veta, men granarna är omgärdade av trädställningar och detta borde ha väckt någon slags eftertanke.

Fräck julgranstjuv
Någonstans i ett julfint hem i Gällivaretrakten står en unik julgran från en unik trädsamling som vetenskapsmän och samhällsomvandlare lagt ner både pengar och energi på.

- LKAB ombesörjde flytten. Träden stod snett ovanför disponentvillan, men det är inte våra träd, det är Sveriges lantbruksuniversitets träd, säger Marita Mossberg, informatör vid LKAB.

Bo Strandgård, vid Gällivare kommuns service- och teknikförvaltning:

Artikelbild

| En fräck julgranstjuv sågade ner ett träd i den unika trädsamlingen, ett arboretum, vid Vassara älvs strand.FOTO: Marie Ridderström

- Det var fräckt gjort, det här är ju specialträd. Ett vetenskapligt projekt och en försöksodling som Lantbruksuniversitetet anlade från början, säger han.