På lördagen var det invigning av museet som ligger ett par hundra meter från turiststationen. Det bjöds på musik, dryck och tilltugg.
Landshövding Per-Ola
Eriksson höll invigningstalet och klippte bandet.
Sten Brander, 90, var en av gästerna. Under krigsåren tillhörde han skidlöparbataljonen och var placerad i området Abisko-Riksgränsen, bland annat med uppdrag att hjälpa norrmän över gränsen.
- Alla minnen av det jag upplevt i det här området återspolas. Jag är glad att museet blir till och att den tiden observeras, sade Sten Brander som växte upp i Norge och blev svensk medborgare 1937.
Mindes tillbaka
Han mindes bland annat när Nazityskland 1940 hissade en hakkorsflagga vid Björnfjell station nära svenska gränsen.
- Då brann det till i mitt norska hjärta och jag la av ett magasin mot flaggan. Jag hade ingen chans att träffa den, avståndet var för stort. Det var mer en symbolisk handling, säger han.
Det nya museet är ett samarbetsprojekt mellan Försvarsmuseum Boden och Svenska turistföreningen. Föremålen som tillhandahålls av Försvarsmuseum Boden har tidigare funnits hos I 22 i Kiruna.
Museichefen Annakarin Rönnbäck från Boden deltog vid invigningen. Hon förklarade vikten av att ha ett gränsförsvarsmuseum.
- För att förstå sin nutid måste man förstå sin historia, sade hon.
Yvonne Arentoft, generalsekreterare för Svenska turistföreningen, fanns också med vid det högtidliga tillfället.
- Jag ser det som början på ett samarbete när det gäller militär- och kulturturism. Vi är jätteglada över att få vara med i samarbetet, sade hon.
En trend
Nicki Eby, platschef på STF Abisko, var av samma mening.
- Vi ser en liten trend i att gäster från framför allt Europa vill ha mer än fjäll och vacker natur. Detta ger ett mervärde i upplevelsen och blir ett jättebra komplement till våra gäster, sade Nicki Eby.