Den 35-årsjubilerande festivalen vid den svensk-finska gränsen har med åren blivit alltmer gränsöverskridande även musikaliskt. Pia Marttinen har varit med i drygt hälften av de 35 åren:

– Vi har breddat genren, det är inte längre bara jazz och blues. På årets invigningskonsert i Aines konstmuseum i Torneå har Anna Järvinen lovat att framföra sina låtar på både svenska och finska. Förutom de traditionella jazzartisterna Dölerud Johansson Kvintett och Aili Ikonen, som är den stora finska jazzdrottningen, så uppträder Ebbot Lundberg & The Indigo Children. Det får gärna gå över gränserna.

Förra årets nyhet att samla allt på en gemensam festivalplats i Torneå är något som gett mersmak:

Artikelbild

| Den finska ”jazzdrottningen” Aili Ikonen kommer till Torneå.

– Tidigare var spelningarna utspridda på olika håll i Haparanda och Torneå. Med det nya området blir festivalen mer synlig och det blir en bättre sammanhållning. Vi samarbetar också med Aines konstmuseum, Torneås konstförening och en jazzförening som kör lite extra grejer, som jamsession på lördagskvällen efter Ebbots konsert.

En ny scen invigs i år, i logen vid gamla Åströmska gården som ligger precis vid festivalområdet. Där hålls konserter både fredag och lördag.

– Det är en fin, lite mindre lokal för mer intima spelningar, inredd med bänkar med trasmattor på. Jag var på teater där en gång och tänkte att den kanske vi skulle kunna använda, säger Pia Marttinen.

Förutom att ta del av det musikaliska utbudet finns det chans att prova aktiviteter som jazzyoga, samt att uppleva Jukka Piiroinens fotoutställning ”Jazzkuvia”, som visas i stadshusets aula under fredagen.

Artikelbild

| Anna Järvinen.

Publiken kommer från både Sverige och Finland:

– Under åren har vi märkt att blueskvällen lockar många från den svenska sidan, medan jazzen har lite mer finsk publik. Men det beror också lite på vad det är för artister. I år har vi både svenska, finska och sverigefinska artister. Vi försöker också tänka på genusperspektivet, att ha lika många kvinnliga som manliga artister. Det är en utmaning, med tanke på att ungefär 13 procent av svenska musiker är kvinnor och resten män, men vi försöker.

Artikelbild

| Pia Marttinen.

Festivalområdet ligger precis vid älven, på den finska sidan.

­– Gränsen går vid stranden, så vi är nästan mitt emellan länderna.