"Han är en av tre heltidsanställda på brandstationen i Jokkmokk som under sommaren 2018 kämpade mot naturens krafter under den stora skogsbrand som ägde rum i Klockarmyren. Många Jokkmokksbor ställde upp, och Gunnar Lundström var navet i brandbekämpningen. Som mest jobbade han 45 timmar i streck för att få bukt på elden".

Vilken är din drivkraft?

– Först och främst att hela kommunen ska ha en räddningstjänst som fungerar. Sedan skulle jag vilja säga "den goda viljan". Att man har ett lag där alla ställer upp för varandra.

Artikelbild

Vilken är din viktigaste bedrift?

– Ja men det är väl ändå det som hände vid sommarens bränder. Jag blev navet i Jokkmokk. Bland annat jobbade jag 45 timmar i sträck vid ett tillfälle. Likväl som det kan vara en styrka så är det också ett mått på vår litenhet. Vi har en organisation som fungerar i x antal dygn, sedan behöver vi hjälp. Och det fick vi, länet ställde upp på ett fantastiskt sätt.

Vilka är dina bästa egenskaper?

– Att föregå med gott exempel. Sedan har jag blivit allt mer ödmjuk med åldern. En annan bra egenskap jag har är att behålla lugnet när det blir ett skarpt läge.

Artikelbild

Vad har kampen mot bränderna betytt för Norrbotten?

– Det kanske är lite av en klyscha men jag tror det fört oss närmare varandra. Det engagemang som folk visade och det stöd som vi fick var helt otroligt. Man skapar en bra känsla ur en svår händelse.

Vad skulle det betyda för dig om du blev Årets norrbottning?

– Jag är ju bara en länk i kedjan och den som får representera alla som gjorde insatser. Men det är roligt att det uppmärksammas.