Landstingsstyrelsens ordförande Maria Stenberg (S) inledde mötet i Lassbyn på tisdag förmiddag med att säga att Norrbottens sjukvård står inför stora utmaningar.
– Framför allt inom primärvården och då särskilt i landsbygd och glesbygd.
Hon talade om utflyttningen från byarna, vilket dock inte gäller Gunnarsbyn, till centralorterna i Norrbotten och svårigheterna att rekrytera personal.
– Vi måste tänka nytt och organisera sjukvården annorlunda. Vi har ett gediget arbete att få budgeten i balans och anpassa verksamheten till pengarna vi har.
Erna Holmgren, verksamhetschef på Erikslund, förklarade att de sett en minskning av besöken till filialen i Gunnarsbyn. Hittills i år har distriktssköterskan tagit emot 93 personer, varav 44 avsett sköterskebesök och resterade har varit provtagning.
Kommunalrådet Inge Andersson (S) förklarade att man i byn fått uppfattningen att bara de som är anslutna till Erikslunds hälsocentral får nyttja filialen
Jenny Engström, verksamhetsledare på Råek, förklarade också att före förändringen med mottagning varannan vecka så var det ibland stängt när patienterna kom dit.
– Jag har hört att det är först nu som man uppfattat en trygghet i att åka dit igen.
Maria Stenberg sa att de vill skapa specialistsjukskötersketjänster med egna mottagningar på hälsocentralerna. Mottagningarna ska vara inriktade på vissa sjukdomar eller patientgrupper. Syftet är också att avlasta läkaren på grund av den stora bristen på allmänläkare.
Margareta Hansson, Sundnäs, undrade om landstingets politiker inte längre ställer upp på parollen att hela Sverige ska leva. Hon liksom Jenny Engström verksamhetsledare på Råek riktade skarp kritik mot landstingets sätt att utannonsera mötet med lokal affischering.
– Många har inte sett affischen och den är ganska ynklig, så det förstår jag. Om jag är elak så är det med berått mod som ni inte meddelat runt om så att vi fick reda på mötet, säger Margerat Hansson.
– Vi kom under den tiden när det är mottagning, sa Maria Stenberg.
Mottagningen var i Gunnarsbyn och mötet i Lassbyn.
Margareta Hansson konstaterade att landstinget genom nedläggning kommer undan med en del utgifter. Inte fullt 100 000 kronor kostar mottagningen i byn.
– Allting läggs i stället på patienterna som är sjuka och måste bekosta sina resor eller leja folk som skjutsar. Vi är inte nöjda med det besked ni kommer med, det är vi inte.
Inge Andersson poängterade att det är distriktsskötersketjänsten landstinget lägger ned i Harads och Gunnarsbyn.
– Då vill ni ersätta det med att köpa underskötersketjänster från kommunen. Men vi gör bedömningen att det behövs distriktssköterskekompetens och har erbjudet er att köpa det.
– Vi tycker inte att ni ska bedöma vad vi behöver. Det bedömer vi själva och vi bedömer att vårt behov är en underskötersketjänst. Så är det, sa Agneta Granström (MP), landstingsråd.
– Vad säger att eran bedömning är den rätta, undrade Britt-Inger Lindgren, Lassbyn
– Det är vi som köper. Vi har efterfrågat ett köp och kommunen har svarat med något annat. Vi ska diskutera vidare med Inge och är det inte möjligt med Inge får vi titta om vi kan hitta andra lösningar, sa Agneta Granström.
Maria Stenberg kan inte svara på när i tiden byborna i Gunnarsbyn med omnejd kan få ett besked.
– Vi har haft ett uppdrag i styrelsen i maj att alla verksamheter ska se över hur de ska få en budget i balans. Just nu tittar vi på filialverksamheten och väger för och nackdelar och beslutar vi att filialen måste stängas så kommer det som ett ärende till styrelsen.