Gymnasiechef: "Rutinerna har fungerat klockrent"

När Björknäsgymnasiet utsattes för hot om skolskjutning publicerat på sociala medier fungerade rutinerna klockrent, enligt Ewa Olausson, tillförordnad gymnasiechef på Björknäsgymnasiet i Boden.

Ewa Olausson, tillförordnad gymnasiechef i Boden. Arkivbild.

Ewa Olausson, tillförordnad gymnasiechef i Boden. Arkivbild.

Foto: Håkan Zerpe

BODEN2018-10-15 16:21

Skolan hade öppet på måndagen.

– Vi har en tydlig kommunikation utåt. På vår hemsida har vi information som vårdnadshavare kan ta del av så att de ska kunna känna sig trygga i vad som händer, säger Ewa Olausson och tillägger att de uppdaterar den.

Polisen gjorde redan under söndagen bedömningen att hotet inte är trovärdigt.

Många ängsliga vårdnadshavare hörde av sig till skolan under helgen och krävde bland annat att få veta varför polisen bedömt att hotet inte är trovärdigt. Skolan svarade att det råder förundersökningssekretess och att den därför inte lämnar ut de uppgifterna.

Skolan har också informerat sin personal och sina elever via de kanaler de har inom skolan.

– Sedan samlade vi all vår personal klockan åtta på morgonen (läs måndag reds. anm.) tillsammans med polisen, som också var här då. Inte för att vi är oroliga över den bedömning som polisen har gjort. Däremot vill vi ta hand om den personal och de elever som är oroliga på grund av det här. Att träffas är alltid bra när det handlar om oro, säger Ewa Olausson.

Kent Isaksson, områdespolis i Boden, uppgav att de jobbar trygghetsskapande och fanns på skolan för att kunna möta elever under dagen.

Kan eleverna prata med någon om de skulle vilja det?

– Ja, vi har två sköterskor och två kuratorer som jobbar här på elevhälsan. De har ställt in alla inbokade möten och har öppet här idag. Alla elever har möjlighet att ta kontakt med dem. Givetvis kan de också tala med sina lärare, som ju är de första som möter eleverna, säger Ewa Olausson.

Har ni märkt av någon oro på skolan?

– Det är väldigt lugnt. Många elever är sjukanmälda. Det är fler än vanligt.

Men hon vet inte om det är kopplat till hotet. Hon har inte fått någon samlad statistik, men kan inte heller utesluta det.

Skolan var tydlig i sin information på hemsidan att elever inte får stanna hemma eller sjukanmäla sig om de inte är sjuka.

På måndagen grep polisen en tonåring, misstänkt för grovt olaga hot mot grupp.

Allt oftare utsätts skolor för olika former av hot på sociala medier. Ewa Olausson tycker det är skrämmande, men tillägger att man idag lever i ett samhälle som uppdateras hela tiden.

– Jag tror att många inte är medvetna om hur snabbt information når ut och sprids. Främst hastigheten har ökat.

Hon anser att de måste lära sig att hantera det nya social livet på nätet.

– Vi måste vara på tårna och hinna med. Det är lätt att hamna efter, men vi känner oss trygga i vår hantering av det här. Våra rutiner har fungerat klockrent. Vi har en krishantering och vi har en plan mot hot och våld. Det är det vi jobbar efter.

Ewa Olausson tycker att medias hantering i det här fallet har avgränsat sig att behandla sakfrågan, vilket hon anser är en hjälp för dem som befinner sig mitt i situationen.

– De sidor som jag gick ut med information på till vår personal så länkade jag till det som stod i medierna, som hade ett uttalande från skolchefen Magnus Åkerlund. Jag kunde visa på att informationen som fanns var likadan på olika ställen och det stärker trovärdigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om