Kent Larsson från Övertorneå driver en elfirma och var mitt uppe i den värsta bokföringsstressen när han upptäckte att något var fel. Precis som vanligt satt han hemma med datorn uppkopplad mot företagets server och registrerade kvitton och fakturor. Men när han skulle bokföra ett av sina verifikat dök det plötsligt upp ett felmeddelande på skärmen.

– Datorn hittade inte servern, säger Kent Larsson.

Han trodde först att hårddisken hade kraschat, men hans IT-konsult kunde snabbt se att servern hade blivit krypterad. Alla filer var låsta och omöjliga att komma åt.

Artikelbild

| Värdelös backup. Kent Larsson glömde USB-stickan i datorn, vilket gjorde att även backupen blev krypterad.

Till råga på allt hade den USB-sticka som fungerade som backup glömts kvar i datorn, så filerna på den gick inte heller att öppna.

– Backupen var värdelös.

Framför varje filnamn stod en mejladress, så Kent Larsson vände sig till den och frågade om det fanns någon som kunde hjälpa honom att avkryptera filerna. Det fanns det – men det skulle kosta mellan 80 000 och 160 000 kronor, beroende på hur snabbt Kent Larsson bestämde sig.

Hackaren – som mejlade på engelska – ville ha betalt i bitcoins, ett slags elektronisk valuta som är oberoende av stater och riksbanker.

Artikelbild

Mejlkontakt. Hackaren skickade ett mejl och gjorde klart att det skulle kosta minst 80 000 kronor att avkryptera Kent Larssons filer.

– Då blev jag lite arg. Jag fattade ganska snabbt beslutet att inte skicka några pengar.

Kent Larsson gjorde en polisanmälan och såväl polisregion nord som nationella IT-enheten och bedrägeriroteln har intresserat sig för ärendet. Polisen har även försökt ta hjälp av Kungliga tekniska högskolan för att försöka avkryptera filerna – och fallet har nått hela vägen till Europol, som bedriver ett projekt för att bekämpa den här typen av brottslighet.

Artikelbild

| Kostsamt. På grund av haveriet fick Kent Larsson köpa en ny server och ägna en månad åt att återställa bokföringen

– De har verktyg för avkryptering, så jag skickade dit filerna.

Men ingen har lyckats lösa Kent Larssons problem. Därmed är fakturor, offerter och ritningar – ja, allt firman har sysslat med under de senaste 25 åren – fortfarande indisponibla.

2016 års bokföring ordnade sig i alla fall till slut, eftersom det fanns en annan backup på en CD-skiva.

Men Kent Larsson har fått ägna åtminstone en månads arbete åt att återställa allt. Dessutom fick han köpa en ny server för ungefär 50 000 kronor.

Han har funderat på varför just han drabbades och hur det gick till. Förmodligen utnyttjade hackaren det så kallade fjärrskrivbordet som Kent Larsson använder för att koppla upp sig mot jobbdatorn hemifrån.

Samtidigt som han var uppkopplad med fjärrskrivbordet lär hackaren ha tagit sig in via en annan dator eller surfplatta som var ansluten till samma wifi.

– Det är obehagligt. Jättemånga företagare jobbar ju via fjärrskrivbordet.