I februari 2011 bevakade jag invigningen av äldreboendet Mysinge i Kiruna. Det var Sveriges modernaste äldreboende, hade rörelsestyrda lampor och nätverksuttag på varje rum. Jag kunde inte riktigt föreställa mig sängliggande äldre med bärbara datorer som skypade med sina barn. Nu, snart åtta år senare, har nio av tio svenskar en smart mobil och av de som är 76 år eller äldre har 87 procent tillgång till internet hemma. 38 procent av dem använder internet på mobilen.

En gång per år får vi mediefolk reda på hur ni där hemma använder internet. Internetstiftelsen i Sverige, en allmännyttig organisation, frågar 3000 personer och publicerar något av en bibel för oss som försöker förstå hur ni vill ta del av nyheterna nu och i framtiden.

Förutom siffrorna ovan, kan man bland annat lära sig att:

Artikelbild

| Kanske borde skådespelaren Torsten Wahlund, även kallad " Ljudbokskungen" läsa in artiklar från lokaltidningarna.

* Hälften av tvååringarna använder internet varje dag

* E-post för unga är vad pappersposten är för mig. Ingen huvudsaklig kommunikationsväg.

* Många 40-talister hänger på youtube, facebook och instagram.

Det var nog det här som skaparna av äldreboendet i Kiruna såg. Ska de äldre kunna kommunicera med barn och barnbarn kommer det krävas ett nätverksuttag. Kanske kan hjärtspecialisten besöka rummet virtuellt mitt i natten om något händer, eller så behöver någon annan apparatur kopplas upp för att funka.

Så försöker vi också tänka när vi formar framtidens nyhetskanaler. När du hämtat papperstidningen ur brevlådan och både läst nyheter och hunnit lösa korsordet, hur vill du läsa oss resten av dygnet? Ska vi poppa upp i mobilen ifall det inträffat en olycka på den väg du brukar ta till jobbet? Eller vill du läsa tidningen i samma form som förut, fast på paddan du tar med dig till stugan?

Årets rapport visar att fler prenumererar på en dagstidning digitalt, medan samma siffror för papperstidningarna sjunker. Fler vill lyssna på grejer istället för att läsa: Ljudböcker, internetradio och poddar. De populäraste poddarna vecka efter vecka är dokumentära - inte bara prat och humor. Nio av tio svenskar har en smart mobil, men här konkurrerar lokaltidningen om er uppmärksamhet med jobbmail, mobilspel och sociala medier. Borde man kunna lyssna på våra bästa artiklar samtidigt som man tar en kvällspromenad för att hinna ta till sig innehållet? Det kanske är så som de äldre på Mysinge ska kunna ta del av det som händer i Norrbotten - när synen sviker och orken tryter. Undersökningen är viktig. För hänger inte vi med här så kommer vår journalistik inte ha lika stor slagkraft, och bara nå vissa generationer.

Hur vill du hitta nyheterna om Norrbotten när du inte bläddrar i papperstidningen? Hör gärna av dig och berätta.