– Det här kommer att drabba eleverna. Vi undrar vad regeringen kan göra för att hjälpa oss, säger Agnes Silfver, ordförande i elevrådet.

Delvis med hjälp av omfördelning av extra statliga bidrag för lågstadie och fritidshem har Östra skolan löst behovet av stöd till högstadieeleverna genom resurspersoner. Nu minskar statsbidragen och med dem försvinner tre av fem tjänster.

– Det är väldigt synd för resurserna har varit ett otroligt bra stöd för både elever och lärare. De har kunnat lägga extra mycket kraft på elever med särskilda behov och då har lärarna kunnat fokusera mer på andra elever än de vanligtvis kan, säger Agnes Silfver.

Artikelbild

| Hallå, ministern - vad kan du göra? Utbildningsministern Gustav Fridolin har fått ett mejl av elever i Jokkmokk.

I mejlet till Fridolin skriver eleverna om hur mycket de extra resurserna betytt, vilka följder det kan få när de skolan nu mister flertalet av dem och undrar om han som utbildningsminister kan göra något för dem.

– Han borde bry sig om vår situation men jag vet inte riktigt hur stor chans det är att han kan göra något. Vi skrev mejlet för ett par veckor sedan och har ännu inte fått svar, säger Agnes Silfver.

Östra skolans rektor Gunilla Silfverbrand tycker om elevernas initiativ.

– De ser fördelarna av fler vuxna i skolan och vill försöka göra något. Det är driftigt av dem att kontakta Fridolin. Vi får se hur vi kan lösa det till nästa läsår. Vi har en plan men lika bra som i år kan vi hur som helst inte få till det, säger hon.