I november gjordes en utredning av innemiljön i Kronhallen. Den visar att det finns fuktskador under golvet i omklädningsrummen och mest troligt även i andra delar av hallen.
Luktade konstigt
Initiativet till utredningen kom från idrottsläraren Kristin Grimstål Kullman på Örnässkolan. Skolan erbjöds ha sina idrottslektioner där under vintern i väntan på sin nya sporthall som ska stå klar inom något år. Kristin Grimstål Kullman fick signaler från en del föräldrar och elever att miljön i Kronhallen inte var så bra.
- Jag och rektorn gjorde ett besök och vi tyckte nog att det luktade lite konstigt, säger hon.
Utredning
Kommunhälsan kopplades in och gjorde en utredning.
- De rekommenderade oss att inte vara där. Så vi kastade om våra planer och hade lektioner i Hertsöns simhall, i vanliga lektionssalar och efter jul ska vi vara i Pontushallen, säger Kristin Grimstål Kullman.
Fuktskadorna gör att Kronhallen måste stängas för renoveringar från och med 1 januari.
Det får stora konsekvenser för de idrottsföreningar som nyttjar hallen.
En förening som drabbas hårt är Höken basket. Föreningens sex lag, alltifrån flickor födda -95 till herrjuniorerna, avverkar sammanlagt 17,5 träningstimmar per vecka i hallen.
Befarar mögel
- Det har nog varit mögel i alla tider, men kanske inte så farligt i själva hallen. Men det är ingen som har ifrågasatt det tidigare, säger Kurt Wiklund, kanslist på Hökens basket.
Han minns att det läckte i taket för fyra, fem år sedan.
- Då stod det hinkar överallt där men det har inte läckt något mer sedan taket fixades till, säger han.
Ann-Louise Nordsten och Jonas Nuldén tränar Hökens flickor 94-lag där också deras respektive döttrar spelar.
De har länge varit medvetna om problemen med dålig luft i hallen.
- Förra säsongen hade vi två tjejer med astma som spelade i laget. De kunde knappt vara med utan tvingades springa ut efter ett tag, berättar Ann-Louise Nordsten.
- Man får ont i halsen när man springer ett tag, säger hennes dotter Veronika.
Ann-Louise Nordsten tror att det blir tufft att få träningstider i andra hallar.
- Synd, de här tjejerna är ju jätteduktiga och har nått den nivån och åldern att de behöver träna mer för att utvecklas. Nu blir det tvärtom sämre träningsmöjligheter, säger hon.
Solidaritet
Fritidsförvaltningen försöker nu hitta träningstider i andra hallar åt de föreningar som drabbas när Kronhallen stängs.
- Övriga föreningar måste vara solidariska nu. Kanske kan man korta sina träningstider och låta olika lag träna ihop för att rymmas, säger Hans Pettersson, som är områdeschef vid fritidsförvaltningen.