Ser man till meriter och stjärnstatus är det svårt att hitta någon med större tyngd i det svenska näringslivet. Familjen Wallenberg har spelat en stor roll i flera generationer.

Dessutom finns det en historisk koppling till Malmfälten.

- Jag har en förfader, min farfars farbror som hette Knut Agaton, som faktiskt var med rätt aktivt under den tid då LKAB bildades, och Malmbanan sattes på plats, säger han.

Artikelbild

Marcus Wallenberg själv är ordförande i bland annat bankkoncernen SEB, Saab och Electrolux. Han har tidigare varit vd för Wallenbergsfärens maktbolag Investor.

"Viss internationell erfarenhet"
Nu kan han lägga till ordförandeposten i LKAB till listan. Han kommer att lyfta ett årsarvode på 570 000 kronor om året och han tillsätts på en extrastämma den 12 oktober.

-  Det är med i en i grunden ödmjuk inställning som jag tackar ja till uppdraget. Jag har inte arbetat så mycket med gruvindustrin förut, men jag har en viss internationell erfarenhet, säger han.

Det är framför allt de kvalitéerna som Lars-Eric Aaro håller fram hos den nya ordföranden.

Artikelbild

| Marcus Wallenberg, en drömspelare till LKAB:s lagbygge. Vd Lars-Eric Aaro var med när värvningen presenterades.FOTO: Hans Sternlund

Och liknelsen om lagbygget är Aaros egen, gammal hockeyspelare som han är.

- Som i alla lag behöver vi komplettera där vi inte är så starka. Vi har redan tillräcklig kunskap om gruvbrytning och norrländska förhållanden. Det vi har saknat är kunskap om den globala finansen och industrin, säger han.

Artikelbild

| Marcus Wallenberg, en drömspelare till LKAB:s lagbygge. Vd Lars-Eric Aaro var med när värvningen presenterades.FOTO: Hans Sternlund

LKAB har gått från att lira i den europeiska ligan till att vara en spelare på en världsomspännande marknad. Då behövs också internationell rutin.

- Vi lever globalt och om Kina hackar till gäller det att göra rätt bedömning och se åt vilket håll vi ska gå. Vi säljer inte så mycket till Kina, men det är de som styr priset. Det är där som Marcus Wallenberg kan bidra. Han har ett nätverk som är unikt, säger Lars-Eric Aaro.

Internationellt nätverk
Från ägarens sida gav man likande lovord i går. Finansmarknadsminister Peter Norman räknade upp tre anledningar till varför man tillfrågat Marcus Wallenberg.

- Han har kunskaper och erfarenhet av industri och finanssektor, han är van att leda styrelser och han har ett internationellt nätverk som saknar motstycke. För bolagets del kunde vi inte hitta en bättre ordförande.

I går var Marcus Wallenberg på plats i Kiruna och fick en liten inblick i en av LKAB:s hemmaarenor. Efter en rundtur både under och ovan jord träffade han pressen i besöksgruvan.

Är du införstådd i den problematik som samhällsomvandlingarna i Malmfälten ger upphov till.
- Det är för tidigt för mig att ha synpunkter på det, men jag förstår att det är en viktigt fråga och jag ha inga andra intentioner än att vi ska fortsätta arbeta i bästa samförstånd, säger han.