Länsfiskekonsulenten Dan Blomkvist ägnar sig gärna åt sportfiske på sin semester. Men sommarvärmen har medfört höga vattentemperaturer och låga vattennivåer, vilket gör det svårt att sportfiska. Därför har Dan Blomkvist istället plockat upp sin gamla hobby igen – att tämja abborrar.

– Jag gjorde det förut när jag hade abborrar, mörtar, kräftor och lite annat i ett akvarium. Då lärde jag abborrarna att ta mat ur handen ovanför vattenytan.

Dan Blomkvist fascineras av abborrar.

Artikelbild

| Dan Blomkvist blev kompis med abborrarna.

– Det är ganska intressant att de ser skillnad på folk och folk. När jag kom in i rummet simmade de fram till glaset och väntade på mig, men när någon annan kom in så gömde de sig, säger Dan Blomkvist.

Under denna varma sommar har det blivit mer bad än fiske för Dan Blomkvist, och många timmar på bryggan vid sommarstugan utanför Niemisel.

– Jag har lärt abborrarna att ta mat ur handen. De är sju eller åtta individer. De är ganska avundsjuka av sig och hetsar varandra, det har nog underlättat för att de ska våga sig fram. När de väl lärt sig att det var ett ganska bra sätt att få mat på så fortsätter de med det, säger han.

På menyn står bland annat kyckling, strömming, mask och fläskfilé.

– De gillar inte kokt ägg, de är lite kräsna. Det är intressant att se att de växer ganska fort när de får ordentligt med mat.

Har du lärt dem några trick?

– Nej, inte än i alla fall. Nu har jag varit hemma i en vecka så det ska bli intressant att se om de kommer ihåg mig när jag kommer tillbaka till stugan i helgen.