Programmet finansieras av mobilföretaget OnePlus. Det är en av företagets grundare, Carl Pei, som initierade det. Han växte upp i Stockholm och idén till programmet föddes ur en frustration över att kunskapen om det som händer kring innovation och entreprenörskap i Kina är så låg bland länder i väst.

De utvalda deltagarna är drivna studenter som exempelvis vill starta något eget i framtiden. Nu fick de chansen att på plats uppleva den utveckling som sker i Kina, hur entreprenörskulturen har vuxit och besöka innovativa och världsledande företag.

– Från att ha varit landet som bara producerade billiga kopior är de nu ledande inom teknik och innovation. Dels fick vi besöka kinesiska, stor företag, dels svenska företag som flyttat dit för att ta del av den kinesiska marknaden, säger Timothy Prellwitz, som nyligen tog sin juristexamen.

Artikelbild

| Deltagarna i programmet fick besöka världsledande företag såväl som loaka entreprenörer i Shenzhen, Peking och Shanghai.

Han har jobbat på utrikesdepartementet det senaste året och är intresserad av internationella relationer. Timothy arbetar på enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden.

– Förenklat sagt kan man säga att vi hjälper svenskar utomlands, som hamnar i trubbel.

Han hoppas kunna använda sina kunskaper till att skapa något eget.

Kina är en stor marknad. Från att många människor har haft det ganska dåligt har medelklassen vuxit.

Artikelbild

| Timothy Prellwitz från Boden har nyligen tagit sin juristexamen och jobbar på utrikesdepartementet.

– På bara cirka 20 år kommer den kinesiska medelklassen ha ökat med omkring 400 miljoner människor och det fortsätter bara att öka, enligt en rapport från McKinsey. I framtiden är det kanske Kina som kommer vara ledande på de områden som Västvärlden och USA varit ledande på tidigare, säger Timothy Prellwitz.

Han tyckte det var väldigt intressant och fick många nya intryck, som fått honom att omvärdera sin bild av landet.

Artikelbild

| Av 777 ansökningar var de de här deltagarna som fixck åka två veckor till Kina. Däribland Timothy Prellwitz från Boden.

– De ligger lite i framkant jämfört med Sverige.

Efter besöket i Kina har han tänkt om lite i vad som kommer behövas i framtiden och har fått kontakter han kommer ha nytta av.

Artikelbild

– Vi fick erbjudande om praktikplatser och jobb. Det var väldigt roligt. Jag kommer absolut åka tillbaka och vill starta något företag i framtiden.

De besökte Shenzhen, Peking och Shanghai.

– För 40 år sedan var Shenzhen en by. Där skapade man en speciell ekonomisk zon där man kunde få in utländska investerare. Kina var ju stängt tidigare. På de här åren har Shenzhen vuxit till en av världens största städer. Det är nya Silicon valley.

Utvecklingen till trots så är det ett annorlunda politiskt styre och det finns förtryck och mycket som inte är rätt, enligt Timothy Pellwitz.

– Det kan vara svårt att bortse från det politiska tryck som sker i landet, även fast vår resa hade ett helt annat fokus.

Ansökningarna till nästa omgång att delta i programmet Explore China är ute nu fram till den 10:e februari.