Olle Rimfors brukar kallas svenska utförsåkningens fader eftersom han var med om att ta sporten till Sverige.
Fabian Rimfors har varit i Riksgränsen under påsken för att berätta om sin gammelmorfar. Han är också i färd med att skriva en biografi om skidlegenden.
Skidbackarna i Riksgränsen badar i solsken och snön blir allt blötare ju längre påskaftonen lider. Malmböbon Fabian Rimfors, 37 år, passar på att svepa utför branterna när han ändå är på plats. Anledningen till besöket är att han bjudits in för att under två kvällar berätta om sin gammelmorfar Olle Rimfors (1896-1994).
Han har bland annat visat filmen "Tre män på skidor" (inspelad 1931) och "Igloo" (inspelad 1935) med Olle Rimfors i en av huvudrollerna.
- Han brukar kallas svenska utförsåkningens fader eftersom han tog sporten till Sverige tillsammans med Sigge Bergman, en annan utförsåkningsfader, säger Fabian Rimfors.
Skidor i julklapp
Olle Rimfors föddes i Närke och fick fyra år gammal sina första skidor i julklapp. Sedan fanns det ingen hejd på intresset för skidåkning i alla dess former.
När det var dags för honom att träda in i armén valde han Östersund för dess utmärkta skidförhållanden. Han kom att bli officer och delaktig i soldaternas fjäll- och skidutbildning.
38 år gammal åkte han och Sigge Bergman till Österrike för att lära sig att åka slalom i Hannes Schneiders skidskola.
- De hade sett en film därifrån och då insett att Sverige var rejält på efterkälken när det gäller alpin skidåkning, säger Fabian Rimfors.
75 år sedan
Det är nu 75 år sedan de kom hem från St Anton i Österrike och den första skidresan där de också representerat Sverige vid VM i St Moritz. Fabian Rimfors och Anders Bergman (släkting till Sigge Bergman) har nyligen firat det med att resa till St Anton och överlämna tackdiplom från Svenska Skidförbundet och Friluftsfrämjandet som var sponsorer till den första resan.
"Makalösa historier"
I samband med tackceremonin höll de även föredrag och visade filmen som Olle Rimfors spelade in där nere 1934. Just det året gav skidlegenderna också ut en bok, "På skidor i Alperna" som fick svenskarna att få upp ögonen för sporten. Olle Rimfors startade en skidskola, hjälpte till att anlägga slalombackar på olika platser i landet och var med om att utveckla skidutrustningen.
Fabian Rimfors berättar att han själv är i färd med att skriva en biografi över sin gammelmorfar. Den är i princip färdigskriven och han hoppas att den kan ges ut senare i år.
- Jag var 22 år när han dog. Jag var inte så intresserad när han pratade om sina eskapader. Sen har jag insett vilka makalösa historier det är. Det är roligt att lära känna gammelmorfars gamla kompisar och jag har fått höra historier som jag inte tidigare hört.