KALIX Torsdagen den 29 januari är det stormöte i Djuptjärnsskolan i Kalix. Mötet blir startskottet på projektet att skapa grannsamverkan mot brott.
- Vi har länge undersökt möjligheten och funderat på hur vi gör det i Kalix, säger Ebbe Resin, vid Villaägarna.
Många inblandade
Villaägarna är initiativtagarna till projektet som blir ett samverkansprojekt mellan huvudmannen polisen, nattvandrarna, Folksam, Villaägarna och inte minst de boende i Kalix.
- Det här är inte ett en mans verk. Alla ska känna att de är med på resan.
Först ut att prova på grannsamverkan mot brott blir bärstigarna och Kamomillstigen i Djuptjärnsområdet.
- Där finns 160 villor och bostadsrätter. Det blir runt 200 hushåll. Det känns som en lämplig start, greppbar, säger Kent Strandberg, villaägarna.
Grannsamverkan pågår landet runt och har visat goda resultat.
- Det handlar egentligen om sunt förnuft, säger Resin.
Områden med grannsamverkan skyltas upp. Varje hus får en liten klisterlapp att sätta på sin dörr eller brevlåda. De deltagande hushållen blir mer uppmärksamma på varandra och på förebyggande åtgärder i sina egna hem. Allt för att hålla tjuven så långt borta som möjligt.
Utbildas för uppdraget
Några kontaktpersoner utses i varje grannsamverkans område. Kontaktombudet får en speciell utbildning av polisen och får en fördjupad utbildning om brott, vatten-och brandskador. Det blir sedan kontaktombudet som utbildar sina grannar.
Tidsplanen för att utvidga projektet i Kalix är inte utsatt. Det får helt enkelt ta den tid som behövs.
- Det ska vara så genomplanerat som möjligt. Det kommer ändå att finnas saker som vi lär oss till nästa område, säger Strandberg.
Nu hoppas samtliga inblandade på stor uppslutning på det kommande stormötet.
- I veckan ska vi lägga en inbjudan i hushållens brevlådor.