Haparanda Polisen har inlett en förundersökning mot en man från Kalix som misstänks ha begått illegal fildelning. 37-åringen begärde en offentlig försvarare från Haparanda och nu får han stöd av åklagaren vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.
– Min klient förstår ingenting och förnekar brott. Han har inget med hela att göra säger han. Hur ska uppsåtet bevisas? säger advokat Jonny Johansson från Haparanda som inte vill kommentera ärendet mer i nuläget.

Brott mot upphovsrätten


Det var i augusti som Rikskriminalen genomförde en razzia en lägenhet i Haparanda och en i Stockholm. Två datorer beslagtogs och två personer greps, misstänkta för olovlig fildelning av musik, däribland Kalixbon.
– De är båda misstänkta för brott mot upphovsrätten, sa kammaråklagare Fredrik Ingblad till TT.
90 000 musikfiler

Enligt Fredrik Ingblad har de datorer som beslagtogs i Haparanda fungerat som en spindel i nätet när datafilerna med musik samlats och spridits vidare.
– I datorerna i Haparanda fanns cirka 90 000 musikfiler, varav 14 000 hade laddats upp från datorer som beslagtogs hos en person i centrala Stockholm, säger Ingblad.
Polisens experter går för närvarande igenom de beslagtagna datorerna för att fastställa omfattningen av illegal fildelning.