Är det möjligt med turisttrafik på Haparandabanan?
Frågan ställs bland annat av Morjärvsbon Lars Bergström som arbetar för fullt med förberedelserna för en förstudie som inleds under första kvartalet 2013.
- Förstudien ska visa om det fungerar och vilka intressenterna är. Det finns mycket folk som vill vara med, säger Lars Bergström.
Turistverksamhet
Han säger att den gamla järnvägen inte bara intresserar tågentusiaster utan är även intressant ur militärhistoriskt perspektiv och krigsbarnen färdades där.
Lars Bergström säger att möjligheterna är många.
- Rälsbussar, cykedressinger eller ånglok, det finns många valmöjligheter. Kanske kan trafik vara i gång sommaren 2014, vi hoppas det och det finns ett stort intresse. När ångloket gick förra sommaren bokade 800 personer in sig, säger Lars Bergström.
För den planerade turistverksamheten spelar det mindre roll att den gamla banan nu har kapats.
Försvårar
Den frilansande publicisten Pär Granlund är dock kritisk.
- Nu har den över 100 år gamla järnvägen till Haparanda börjat att rivas. Det är inget annat än en kulturhistorisk våldtäkt. En kulturhistoriskt värdefull järnväg går i graven. När järnvägen är borta försvinner också möjligheten för en ambitiös och kreativ entreprenör att starta långsamma resor med ånglok för i första hand de åtskilliga tågentusiaster som finns i bland annat Tyskland, England. USA och flera andra länder. Fortfarande har de gamla tuffande ångloken en otroligt stark ställning i våra medvetanden och kultur, säger Pär Granlund.
Kritiker anser att verksamhet på banan inte är ekonomiskt hållbar...
- Samma kommentarer fick jag av ett antal lulebor när jag ville att världens största igloo skulle byggas på isen i norra hamn. I dag är detta vitbygge känt som Ice hotel.
Nu när gamla järnvägen har kapats får den inte ytterligare nedmonteras förrän tidigast om fem år, enligt Trafikverkets regler.