Susanne Wallin har under mĂ„nga Ă„r setts som en eftertraktad nĂ€ringslivsidkare och med höga positioner och gedigen erfarenhet i ryggsĂ€cken bestĂ€mde hon sig för att följa sitt hjĂ€rta. HjĂ€rtat ledde henne tillbaka till platsen som hon blev kĂ€r i redan som 16-Ă„ring â Haparanda stadshotell.
â Jag sĂ„g det hĂ€r som ett verkligt romantiskt hotell. "SĂ„ tjusigt och vackert, hĂ€r vill jag jobba", tĂ€nkte 16-Ă„riga jag, berĂ€ttar Susanne Wallin.
Sagt och gjort fick hon jobb dÀr som smörgÄsnissa eftersom hon var för ung för att bli servitris.
NÀr det var dags för gymnasium blev det Hotell och restauranglinjen i LuleÄ.
â Men jag Ă„kte hem varje helg och jobbade. BĂ„de i restaurangen, i baren och i receptionen.
Det hÄrda jobbet ledde tillslut till att Susanne hann bli bÄde restaurangchef och hotellchef innan det var dags för nÀsta steg i karriÀren.
â Alla hade trott att jag skulle jobba hĂ€r för alltid. Att jag skulle bli gammal hĂ€r och traska omkring med rullator men sĂ„ en dag kom IKEA till stan, sĂ€ger hotellĂ€garen.
Susanne hade inte tÀnkt söka nÄgot jobb pÄ det nya varuhuset trots att hon hade blivit tillfrÄgad, hotellet var hennes passion och hon trivdes dÀr. Men nÀr hon kom hem frÄn jobbet en dag satt nÄgra frÄn IKEA vid hennes brevlÄda och insisterade pÄ att hon ÀndÄ skulle bli den lokala marknadschefen för dem.
â Jag var vĂ€l lite galen och tackade ja dĂ„, trots att jag inte riktigt visste vad det skulle innebĂ€ra.
Innan affÀren hann öppna blev hon Àven kundrelationschef och efter ett par Är Àven stÀllföretrÀdande varuhuschef.
â Jag ringde till den dĂ„varande hotellĂ€garen HĂ„kan, som varit min mentor, för att sĂ€ga att jag skulle prova att jobba nĂ„gon annanstans. Jag fick först inte fram nĂ„gonting, jag bara grĂ€t och grĂ€t.
Hon sa upp sig och lÀmnade den trygga arbetsplatsen för att ge sig ut pÄ nya Àventyr.
PÄ IKEA samlade Susanne pÄ sig nya erfarenheter.
â En sak som jag sĂ€rskilt tagit med mig, som Ingvar Kamprad lĂ€rt mig, Ă€r att man inte ska ge sig, inte ens i de tuffaste tiderna. Och att man ska tĂ€nka "vad Ă€r det vĂ€rsta som kan hĂ€nda?" och "kan jag leva med det?" Ofta kan man det.
Efter fem Är pÄ varuhuset blev livet pÄ IKEA vardag och 2011 blev hon nÀringslivschef pÄ Haparanda kommun. 2014 ÄtervÀnde hon till hotellbranschen och blev hotellchef pÄ Clarion hotel sense i LuleÄ.
â Men i och med att omorganiseringar dĂ€r slutade jag. DĂ„ blev jag tillfrĂ„gad jobba pĂ„ Norrbottens Handelskammare, först var jag tveksam, men det var ett sĂ„ hĂ€ftigt jobb sĂ„ jag kunde inte tacka nej.
Efter tvÄ Är pÄ Norrbottens Handelskammare sprang Susanne Wallin pÄ sin gamla chef och mentor HÄkan av ren slump.
â Hade lovat en gĂ„ng i tiden att han skulle frĂ„ga mig först av alla om han skulle sĂ€lja hotellet och sĂ„ sa han att det började vara dags att stĂ€lla den frĂ„gan. Jag berĂ€ttade det för min familj och de började bara skratta.
Cirkeln skulle slutas och efter diskussioner tog hon, tillsammans med sin son Anton Wallin, beslutet att ta över stadshotellet i Haparanda. 1 juli 2017 tog de vid dÀr Susanne en gÄng lÀmnat.
â Det har varit ett jĂ€tteroligt Ă„r med bĂ„de stora och smĂ„ evenemang och mĂ„nga renoveringsprojekt, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter:
â SĂ„ tanken om att jag en dag kommer gĂ„ runt hĂ€r med rullator kanske blir verklighet. Men jag var tvungen att först Ă„ka ut och vĂ„ga anta nya utmaningar och prova mina vingar. Det har varit jĂ€tteviktigt för mig att hela tiden utmana mig sjĂ€lv och följa mina drömmar âVad Ă€r det vĂ€rsta som kan hĂ€nda? Det kan jag leva medâ.