7 förslag på samarbeten mellan Haparandabor och asylsökande

Här är Roger Akelius egna förslag på projekt mellan Haparandabor och asylsökande på Cape east:

Haparanda2014-12-21 19:00

– Dela ut hundra Ipad eller liknande för att kunna ringa Skype till hemlandet och tala i timmar med oroliga, eventuellt överlevande anhöriga. Jag betalar datorer, internet och kostnaden till Skype. Det finns wifi på hotellet till alla rum.

– Lära ut hur man hittar undervisning i svenska på Internet, hur man hittar hemlandets tidningar och TV, hjälpa till med att generera information via Internet exempelvis om lokala utflykter, promenadleder, sevärdheter som en lokaltidning på lokalspråket. Det finns sannolikt syrier i gruppen som kan programmering och dator.

– Samla in vinterkläder, skor, skidor, sparkar, cyklar, leksaker. Glöm inte att människor även behöver lite fashion som parfym, snygga innekläder,

– Ordna fotboll, löpning, promenader, utflykter, skidor, skridskor, fiske, bjuda hem till kaffe eller ett glas rödvin. Peka på glaset och säg "Rödvin" Korrigera uttalet.

– Ordna transporter.

– Tag med en asylsökande som frivillig praktikant, arbetskraft till både verkstad och hem, för allt från att tillsammans skotta snö, till programmering.

– Det behövs en också kontaktman från de frivilliga som kan sitta vissa tider tillsammans med en engelsktalande syrier i receptionen för att förmedla arbete, besök, utflykter, språkundervisning.

Idéer: Roger Akelius

Annan välgörenhet som Roger Akelius är engagerad i: Asylboendet:

År 2009 tecknades ett 25-årigt avtal att satsa 100 miljoner kronor i en barnby i Indien.

Samma summa pengar får också en barnby i Haiti som öppnades efter en jordbävning.

Akelius har också en barnby i Filipinerna efter en stor storm.

År 2015 var målet att starta universitetsutbildning i Haparanda, för studenter från tredje världen. Projektet gick just nu om intet då samarbetet med Luleå tekniska universitet sprack.

KÄLLA: Akelius Foundation

Innehavaren av asylboendet i Cape easts fall Bert Karlssons bolag Jokarjo AB får intäkter på 300 kronor per flykting och dag. Med 500 flyktingar blir det 150 000 kronor per dag.

Bert Karlsson har ett 50-tal asylboenden och kontrakt med Migrationsverket om drygt 2 700 flyktingplatser.

KÄLLA: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om