Att få bo hemma, det var önskemålet både från den äldre och de anhöriga. Därför anlitades hemtjänst fem gånger per dygn. Den anhöriga beskriver den äldre som glad, skojfrisk och pratsam men sedan en anställd bytts ut inom hemtjänsten förändrades den äldre.
Anhöriga larmade om avmagring.
Trots detta serverades den äldre endast halva portioner och i anmälan till IVO skriver de anhöriga att personal uppgett att den äldre inte orkade äta mer, att knappt stora karlar orkade hela portioner. Den äldre fick inte heller något kvällsmål då svaret på frågan om mat blev nej. Detta trots att de anhöriga sagt "ställ inte sådana frågor, utan ställ fram".
Det slutade med att den äldre dog av undernäring.
De anhöriga har lämnat en anmälan till IVO och de avslutar med "detta kanske kan hjälpa någon annan om x får en tillsägelse. Så här skall man väl inte behöva dö...inte få mat".
IVO har utrett ärendet och klandrar hemtjänstföretaget.
Klart är att den äldre fick för lite mat.
Nattfastan var 16 till 17 timmar och det senaste målet serverades omkring 16-tiden. Enligt Livsmedelsverkets och Socialstyrelsen ska nattfastan inte överstiga 13 timmar. IVO skriver i beslutet att 16 till 17 timmar är "alldeles för lång tid för den enskilde som dessutom äter och dricker dåligt under övriga tider på dygnet" och konstaterar att mellanmål mellan middagen och frukosten skulle ha serverats.
Hemtjänsten lade också den äldre senast klockan halv sju på kvällen och det framgår ingenstans om det var den äldre eller verksamheten som bestämt det.
Den klandrade Tornedalssamariten (tidigare Villa Vital) har i samarbete med Haparanda kommun drivit hemtjänst sedan år 2011.
Hur kunde det här hända?
– Jag kan inte kommentera enskilda fall, säger Eija Huhtalo, vid Tornedalssamariten.
Hur säkrar ni att det inte händer igen?
– Vi får en beställning från kommunen som vi följer. Om behovet växer rapporterar vi till kommunen och får en ny beställning.
Kan anhöriga och äldre känna sig trygga med er?
– Helt och fullt, säger Eija Huhtalo.
IVO kräver nu att vårdbolaget börjar följa Socialstyrelsens föreskrifter och de riktlinjer som finns för att undvika undernäring. De måste också bli bättre på att föra journaler och på att göra ordentliga genomförandeplaner.