Ambulanspersonalen har sin lokal i en barack

Ambulanspersonalen i Haparanda har slussats runt bland tillfälliga lokaler och har just nu lokaler i en barack. De har länge känt sig bortprioriterade, jämfört med övriga Sverige.
– Vi kan inte bedriva en kvalitetssäker ambulanssjukvård med premisserna vi har idag, säger specialistsjuksköterskan Matilda Aine.

Ambulanspersonal i Haparanda känner sig bortprioriterade i jämförelse med övrig personal i Sverige.

Ambulanspersonal i Haparanda känner sig bortprioriterade i jämförelse med övrig personal i Sverige.

Foto: Henny Bucht

Haparanda2025-05-13 17:00
  • Ambulanspersonalen i Haparanda känner sig bortprioriterade och har undermåliga arbetsförhållanden, med tillfälliga lokaler i en barack.
  • Resursneddragningar planeras under sommaren, vilket personalen befarar kommer påverka patientsäkerheten och öka väntetider.
  • Personalen uppmanar till förbättringar i arbetsmiljön och resurser för att kunna erbjuda säker och effektiv vård.

Personalen vid ambulansen i Haparanda har ledsnat på sina förutsättningar gällande arbetsmiljön. Nu vill de lyfta hur verkligheten ser ut i deras vardag som livräddare.

– Våra lokaler har varit undermåliga en lång tid. Men det värsta är resursneddragningen som kommer att ske i Haparanda nu. Vi kommer ha 50 procent i resurser hela sommaren, säger ambulanssjukvårdaren Andreas Haara.

Det ambulanspersonalen fått höra är att resursneddragningen över sommaren beror på att de ska kunna ha semester.

– Givetvis ska vi ha semester. Men det har alltid gått att lösa, även om vi haft mindre folk på plats, säger han.

Det har sagts att resursneddragningen inte ska påverka patientsäkerheten.

– Men det säger ju sig självt. Vi har i dagsläget två bilar och får hjälp från Kalix och Torneå när vi inte hinner med. Vad händer då om vi bara har en bil i tjänst?

Andreas Haara fortsätter:

– En patient i Kalix eller någon annanstans har betydligt mindre väntetid än en patient i Haparanda, en patient här kan få vänta i timmar.

"Någonstans har det gått fel", säger Andreas Haara angående förutsättningarna de har inom ambulanssjukvården i Haparanda, här stående framför deras nuvarande lokal – en barack.
"Någonstans har det gått fel", säger Andreas Haara angående förutsättningarna de har inom ambulanssjukvården i Haparanda, här stående framför deras nuvarande lokal – en barack.

Är det så det ser ut idag?

– Ja, det är verkligheten. Tar de bort en bil ur tjänst i sommar kommer det absolut att vara så. Annars när en bil åker har vi en bil redo här men nu kommer den inte finnas på plats.

Sedan november i fjol har personalen vid ambulansen i Haparanda flyttats runt bland lokalerna på hälsocentralerna, men de menar att det sett illa ut längre än så.

– För en månad sedan fick vi baracken som tillfällig lösning men långt innan det slussades vi runt lite här och var i hälsocentralens lokaler, säger Matilda Aine, specialistsjuksköterska och skyddsombud.

Arbetsförhållandena är bedrövliga, enligt henne.

– Vi har också luftproblematik på flera ställen här inne, vi är flera som varit sjuka och haft svåra astmabesvär, klåda och rinniga ögon.

Skyddsombudet Matilda Aine säger att de inte kan utföra ett kvalitetssäkert arbete om de inte har rätt förutsättningar.
Skyddsombudet Matilda Aine säger att de inte kan utföra ett kvalitetssäkert arbete om de inte har rätt förutsättningar.

För två år sedan fick de nya jourrum i källaren på hälsocentralen, men i november fick de skyddsstopp på grund av att man uppmätte kemikalier i luften. Andreas Haara har jobbat på ambulansen i Haparanda i 27 år och enligt honom har de inte haft bra lokaler på 20 år.

– Jag tycker inte det har varit samma glädje att komma till jobbet senaste tiden. Det är en extrem besvikelse att vi ska behöva ha det så här, vi känner oss otroligt bortprioriterade, säger han.

Något som Matilda Aine håller med om.

– Vi kan inte bedriva ambulanssjukvård med enbart vilorum. Vi behöver som alla andra matrum, omklädningsrum och andra utrymmen.

Kollegan och sjuksköterskan Satu Autio vill lyfta att det handlar om att rädda liv och hur tungt det kan vara om man då känner att man inte räcker till.

– Det är verkligen tufft. Våra förutsättningar behöver vara så bra det går för att vi ska kunna göra ett säkert jobb. Det som oroar oss är att befolkningen i Haparanda inte ska få rätt vård i rätt tid, säger hon.

De har fått höra att det inte finns några lokaler, i anslutning till ambulansgaraget, att avvara på hälsocentralen.

– Vi förstår inte vad vi väntar på, framtiden är verkligen oviss. När vi får larm har vi 90 sekunder på oss tills att vi ska sitta i bilen och rulla. Det når vi aldrig härifrån och det finns inga lokaler här som gör att vi håller den tiden, säger Matilda Aine.

– Det känns verkligen som att vi är åsidosatta, vi har inte samma möjligheter som övrig ambulanspersonal i landet, fyller kollegan och sjuksköterskan Jenni Kallatsa i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!