Arbetslösheten oroar politiker

Arbetslösheten oroar politikerna i Haparanda. Men hoppet om framtiden är stort.– Vi måste skapa resultat, minska arbetslösheten och öka attraktiviteten i Haparanda, säger Gunnel Simu (S), kommunalråd.

HAPARANDA2014-01-24 09:30

Ökad attraktivitet, Barents center och fler jobb tror Gunnel Simu att är lösningen på arbetslöshetsproblemen i Haparanda. Kommunen har länge tampats med hög arbetslöshet och som NSD berättade i går så är nu den totala arbetslösheten för ungdomar 31,6 procent att jämföra med länets 18,0. Den öppna arbetslösheten bland vuxna är 7,4 i Haparanda och i länet 4 procent.

Arbetslösheten har i Haparanda sedan förra året minskat med 50 personer.

– Arbetslösheten är fortfarande hög och det är bekymmersamt även om den minskat. Att också ungdomsarbetslösheten är hög måste vi jobba än mer på och skapa resultat. Samtidigt ska vi komma ihåg att många i Haparanda är deltidsarbetslösa, många av de som arbetar 80 procent inom handeln är arbetssökande till 20 procent, säger Gunnel Simu.

Prioriterar unga

Att ungdomar och nyanlända från andra länder snabbt ska få arbete säger Gunnel Simu att är prioriterat och hon säger att hon för diskussioner med arbetsförmedlingens chef Per-Anders Ruona för att hitta lösningar som leder till jobb.

– I Kalix utbildas nyanlända till undersköterskor, ett jättebra initiativ som jag initierat med Arbetsförmedlingen att skulle vara bra även i Haparanda.

Samtidigt kan det på vissa områden som inom sjukvården vara svårt att locka kompetent personal till Haparanda och vårdcentralen kämpar för att rekrytera.

– Det handlar mycket om vilket välkomnande vi har. Jag träffade nyligen en norsk läkare på vårdcentralen och välkomnade honom, det är viktigt att få människor att trivas här och stanna kvar. Vi måste jobba med att höja attraktiviteten i Haparanda. Hela den kommunala delen i Barents center syftar till att höja attraktiviteten och skapa fler arbetstillfällen, flera hundra jobb gör skillnad, säger Gunnel Simu.

Anders Rönnqvist (M) konstaterar att det finns flera sidor av myntet, så väl samhällsekonomiskt som på individnivå. Han konstaterar att arbetslöshet inte gynnar självkänslan.

– Det mest destruktiva för en person är en tid i arbetslöshet det blir ett utanförskap. Därför är jobblinjen det bästa botemedlet.

"Positivt"

Anders Rönnqvist oroar sig framför allt för den fortsatt höga ungdomsarbetslösheten.

– Det mest störande är alla de arbetslösa unga som varken går i utbildning eller har någon form av sysselsättning. Inträdet i vuxenlivet måste ske tillsammans med sysselsättning, helst ett riktigt jobb.

Han säger att det ekonomiska läget i landet förbättras och det ger honom hopp om framtiden. Samtidigt efterlyser han fler näringar än handel till Haparanda.

– Vi ser nu dagligen hur konjunkturen stadigt förbättras och även finansmarknaden. Detta även om många problem kvarstår att lösa. Bättre tider ger även de arbetslösa en chans till ett bättre liv.

Ungdomsarbetslösheten är samma som för ett år sedan och arbetslösheten för vuxna har minskat med en procentenhet i Haparanda. Arbetslösheten totalt i Sverige har minskat.

– Arbetsförmedlingen har haft sitt bästa år 2013 i modern tid med att få folk i arbete och i någon form av sysselsättning. För mig känns det positivt att det går framåt och relativt bra för Arbetsförmedlingen i Haparanda, säger Anders Rönnqvist (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om