Assar, 85, brinner för vattenkraft

Assar Nordebo, 85 år, har alltid vurmat för vattenkraft.- Så fort jag ser en fors ser jag energi, säger Assar Nordebo.Tillsammans med sönerna driver han ett mindre vattenkraftverk i Taipale, som nu ska delta i ett vattenkraftsprojekt för 12 miljoner kronor.

En storm förstörde vindkraftverket som Assar Nordebo byggde på 50-talet som då ståtade så här Nu ståtar minnet kvar och på Malören jobbar en generator i fyren sedan 30 år som Assar Nordebo konstruerat.FOTO: Privat

En storm förstörde vindkraftverket som Assar Nordebo byggde på 50-talet som då ståtade så här Nu ståtar minnet kvar och på Malören jobbar en generator i fyren sedan 30 år som Assar Nordebo konstruerat.FOTO: Privat

Foto: Privat

Haparanda2012-06-02 06:00

Hela livet har energi intresserat Assar Nordebo som arbetat som lärare i fysik, matematik och ellära i Haparanda. Sonen Bo Nordebo berättar att Assar Nordebo på 1950-talet var först i Sverige med att bygga ett vindkraftverk hemma på gården, 12,5 meter upp i luften.

- Jag byggde det för att slippa hålla på med ved, det tycker jag inte om. Vindkraften värmde bostaden och en bassäng där barnen badade. I Amerika var vindkraften väl utvecklad men inte i Sverige, säger Assar Nordebo.

Då var många skeptiska men Assar Nordebo meddelade att det var en framtidsmelodi och han intervjuades i en tidningsartikel där han talade för vindkraftsparker.

- Nu sker det längs Bottenvikskusten och gissningsvis har vattenkraft i norra Sverige tillåtits inom tio år.

Allra mest brinner Assar Nordebo för vattenkraften och intresset har smittat till sönerna Mikael, Bo och Knut, samtliga med efternamnet Nordebo.

- I alla tider har bönder och mjölnare nyttjat kraften i våra vatten för att driva sina kvarnar och annat, det hade inte varit möjligt att bebygga norra Sverige annars, men plötsligt blev det slut på det. Jag tycker att det är synd att kraften rinner bort till ingenting, vi måste ha energi och kärnkraften har visat sig vara ingenting att lita på och vindkraften är mycket dyrare att bygga än vattenkraft, säger Assar Nordebo.

Från 1970-talet har Assar Nordebo sysslat med vattenkraft, år 1982 hittade han en plats för vattenkraft i Kattån i Gällivare och planerade att starta ett minikraftverk. Men motståndet blev hårt och ledde till en kamp som fortsätter än i dag.

- Jag har gått till förra regeringen en gång, nu har jag en färsk ansökan som jag ska skicka till vår nya regering, kanske ser de annorlunda på saken. Minikraftverk dämmer inte upp vattnet i dammar och stör inte naturen, det är synd att inte fler sett det, säger Assar Nordebo.

Motståndet mot vattenkraft har varit hård i alla år, men efter kärnkraftshaveriet i Fukushima känner Assar Nordebo att opinionen har vänt.

- Små vattenkraftverk är miljövänliga. Stora vattenkraftverk med dammar kan spola sönder vägar och markområden om dammen brister, men vid ett haveri av småskalig vattenkraft händer ingenting, vattnet rinner bara vidare som vanligt.

- Ju mer vindkraft och kärnkraft som byggs, desto mer vattenkraft krävs. Eltillgången regleras med vattenkraft, säger Bo Nordebo.

Assar Nordebo har genom åren arbetat mycket med tekniken kring vattenkraftverk och utvecklat bland annat egna turbiner, Assarturbinen och Assargeneratorn och nu arbetar han inne i maskinhallen med vidareutveckling.

I den lilla forsen i Taipale i Övertorneå som har en fallhöj på 8,5 meter utvinner Nordebo ström som går ut på det allmänna elnätet. Strömmen från forsen försörjer 50 villor med direktverkande el.

- Har de värmepump räcker strömmen till 100 villor, säger Bo Nordebo.

Det är Sangisån som passerar i Taipale och den är inte undantagen för vattenkraft så som nationalälvarna Kalixälven och Torneälven är. År 1987 fick Assar Nordebo vattendom och år 1992 var vattenkraftverket igång.

- I oktober har den levererat ström i 20 år, säger Assar Nordebo.

Han säger att det är viktigt att säkra fiskens vandringsvägar. I Taipale har en 300 meter lång kanal byggts som leder delar av vattnet från den naturliga fåran och Assar Nordebo berättar att fisken väljer den naturliga fåran.

- Den vandrar i den gamla fåran, där vattnet forsar.

Nu ska vattenkraftverket i Taipale bli en pilotanläggning för än mer miljövänlig vattenkraft, projektet ska pågå i tre år.

- Vattenkraften har framtiden för sig, det har jag väntat på hela livet, säger Assar Nordebo. n

Så här fungerar vattenkraftverket i Taipale

4 Vatten leds i en grävd kanal och den naturliga fåran fortsätter som förr.

4 Vid kraftverket finns en intagsgrind där det finns ett galler som stoppar skräp och inte minst pinnar som bävrarna avverkat.

4 Vattnet passerar turbinen och generatorn tar tillvara på energin i vattnet och omvandlar det till elektricitet.

4 Elektriciteten transformeras upp till 20 000 volt och leds ut på det allmänna elnätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om