Sedan tio år tillbaka driver Anders Sebring företaget Gycklaren Arkadia. För honom var det en process att ta steget att bli ung entreprenör.
– Jag var länge företagare parallellt med gymnasielärare men jag var arg, ledsen och frustrerad då min kreativitet motarbetades i skolan. En dag tänkte jag "vad tråkig och sur jag är, jag är ju egentligen inte det", så jag bestämde mig för att förändra läget, säger Anders Sebring.
Anders Sebring blev entreprenör på heltid.
– Nu är jag glad, lycklig och harmonisk.
Stoppas av rädsla
Han har pratat med många om entreprenörsskap.
– Många stoppas av rädsla för ekonomin och blir rädda av siffror och bokföring, ser det som hinder, men herregud, det finns en hel yrkeskår som älskar siffror och myndigheter som kan hjälpa. Det går att låta andra sköta papper och själv göra det roliga, det vi har kärlek, känsla och passion för.
Anders Sebring brinner speciellt för de kreativa näringarna.
– Vi behöver fler företagare och inte minst inom de kreativa näringarna. Ska Haparanda och Torneå vara attraktivt måste vi ha fler upplevelser att erbjuda, säger Gunnel Simu (S), kommunalråd.
Gunnel Simu har en dotter som är sångerska och har själv brottats med de fördomar som kreativa näringar ofta väcker.
– Är det ett riktigt jobb? Ja, det är riktiga jobb och vi behöver stimulera fler att satsa på kreativa näringar.
Gunnel Simu beskriver Barents reunion som "fantastiskt".
Vinnare får 50 000
Initiativtagare Ingvar Kamprad finns på plats och han donerar en miljon kronor årligen till Barents reunion som syftar till att föra samman folken i Barents.
Ikeas varuhuschef Mari Gustafsson är glad över arrangemangets nykomling, "Dragon´s Den" där sju unga entreprenörer inför en jury tävlar om tre vinnarplatser för bästa idé. De tre vinnarna får dela på 50 000 kronor.
Oanat startskott
Yngve W Bergheim, vid Ramsalt Lab utsågs till Årets entreprenör i Barents förra året och han säger att det innebar ett oanat startskott i hans karriär. På ett år har han öppnat kontor i Oslo och Berlin, inlett samarbete med Finland och Ryssland och föreläst på en rad universitet.
– Jag vill tipsa fler att samarbeta i Barents regionen, vi ligger nära och har många likheter, men istället siktar vi ofta in oss på USA och Kina. Jag rekommenderar unga entreprenörer att tro på sin idé, satsa och hitta samarbetspartners, säger Yngve W Bergheim.
På plats på Barents reunion finns deltagare från alla Barents länder.