Blåvit besiktning

Monopolet på bilbesiktningar ska slopas från nästa sommar.Redan nu knackar finländarna på för att bjuda på konkurrens.- De är väldigt intresserade, säger Henrik Hansson, politiskt sakkunnig på näringsdepartementet.

Säkerhet och miljö är viktiga grundpelare när besiktningsingenjör Marko Törmänen kontrollerar fordon. FOTO: linda danhall

Säkerhet och miljö är viktiga grundpelare när besiktningsingenjör Marko Törmänen kontrollerar fordon. FOTO: linda danhall

Foto: linda danhall

HAPARANDA2009-07-27 06:00
Från och med första juli nästa år är det fullt möjligt att det blir finska besiktningsbolag som besiktar bilarna i Sverige.
Anledningen är ett lagrådsförslag som föreslår att det statliga monopolet ska upphöra, vilket öppnar för konkurrens.
- Finländarna har varit sugna att komma hit länge, de kommer direkt, säger Tore Björnfot, chef på bilbesiktningen i Haparanda.
Oberoende är viktigt
De privata företag som vill bedriva bilprovning måste ansöka om ackreditering. Uppföljning av kvalité kommer Transportstyrelsen att stå för.
- Verkstäder och bilförsäljare får inte besikta, den ska vara oberoende från annan fordonsverksamhet, säger Magnus Ehrenstråhle, vd Bilprovningen.
Tanken från regeringen är att förändringen ska leda till en rad förbättringar.
- Bättre priser, bättre konkurrens och bättre service, säger Henrik Hansson, politiskt sakkunnig.
I Finland har avregleringen lett till en tredubbling av antalet besiktningsstationer.
Men det har också lett till dyrare pris.
- I Sverige kostar det 300 kronor i Finland kostar det 900 kronor. 300 kronor står inte kvar, det kan vi kallt räkna med, säger Björnfot.
Fördyringen beror enligt Hansson inte på privatisering.
- Det beror i huvudsak på att besiktningen blev momsbelagd. Finland infördes också ett stötdämpartest. Konkurrens brukar leda till lägre pris.
Hur det blir i Sverige är oklart.
Klart är att bilprovningskoncernen A-Katsastus Oy är intresserad av den svenska marknaden.
- Vi har kontaktats, säger Hansson.
Björnfot välkomnar fler aktörer.
- Det är bra med konkurrens, sedan får vi se hur det blir, det är möjligt att det blir dyrare i glesbygd än i storstan då underlaget är mindre. Det är viktigt att kunden, säkerheten och miljön är i centrum.
Det tycker också Magnus Ehrenstråhle.
- Konkurrens driver utvecklingen framåt. Nu kan vi utveckla, i Finland säljer man exempelvis bilförsäkringar. Med privata företag finns kravet att tjäna pengar, risken är att kvalitén blir sämre, att säkerheten och miljön drabbas.
Björnfot tror att det också kan komma tyska bolag.
Protester
Hittills har ingen svensk intressent hört av sig.
Hur exakt försäljningen ska gå till är inte beslutat. Det har mötts av protester, inte minst från Motormännen som anser att förslaget är för otydligt för att ändra lagen.
- Det är för tidigt att säga om verksamheten ska säljas i delar, som med Apoteket för att inte få en alltför dominant aktör, det blir en senare fråga, säger Hansson.
A-Katsastus Oys vd och talesman i frågan Juha Tukiainen är på semester och har inte gått att nå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om