Bristerna i IT skapar stress
IT-utvecklingen har gjort att alla alltid kan vara tillgängliga.Men det är inte bara bra.- I bästa fall blir vi mindre effektiva, i värsta fall blir vi stressade och utbrända, säger Rikard Harr, filosofie doktor.
Under fem år har den forna kalixbon Rikard Harr, filosofie doktor forskat om teknik och teknikhinder. FOTO: Ingela Hjulfors Berg
Foto: Ingela Hjulfors Berg
- Under fem år har jag tittat på hur grupper använder sig av IT. Först blev jag imponerad över att allting flöt så smidigt, säger Rikard Harr, filosofie doktor.
Men det visade sig att tekniken också ställer till problem.
- Tekniken bidrar till att människor känner att de ständigt blir störda. Vi behöver teknik som tar mer hänsyn till om vi är tillgängliga eller inte.
Upptagen-stör ej
Harr gör liknelsen med ett fikarum. När någon kommer in i rummet scannas miljön av och personen väljer att sätta sig vid ett bord där deltagarna verkar mottagliga för en ny deltagare.
- Människor är mindre benägna att störa om de vet att vi är upptagen. Men tekniken tar ingen hänsyn till det.
Bristerna i IT skapar stress.
- Stress kan bero på många saker, besök, samtal, mejl. Att ständigt bli avbruten skapar stress. Att känna att man alltid måste hålla koll kan också vara stressande. Varje gång vi lämnar någonting, tar det tid att ställa om till den nya uppgiften, sammantaget på en dag försvinner väldigt mycket tid. IT kan göras bättre.
Harr förespråkar IT-system som tar hänsyn till tillgänglighetsgrad, som kan användas med andra system och är anpassade efter individens behov.
- Ett problem är att människor hoppar mycket mellan att göra olika saker, enligt undersökningar ändrar människan sysselsättning ungefär var tredje minut.
Att stänga av alla kontaktvägar är inte lätt.
- Då finns risken att man missar information man vill ha, exempelvis samtal från dagis, chefen och en vinst på Lotto. Människor vill alltid vara tillgänglig för vissa typer av samtal.
Harrs råd är att analysera den egna situationen.
- Kanske går det att isolera sig viss del av dagen och planera in mejltid. Det gäller att hitta en balans mellan kommunikation och att få någonting gjort individuellt.
Har vi för mycket att göra, för mycket teknik?
- Det kan vara så att vi har för fullt upp. Men det vet vi först när tekniken slutar att störa oss.Vi måste göra tekniken bättre så att den hjälper oss i stället för att stjäla tid från oss. I nuläget är det så att 60 procent av alla försök att etablera samtal misslyckas, går den tiden att minska har vi sparat mycket tid och stress, säger Harr.
Den fem år långa forskningen resulterade i en avhandling med namnet "Att hitta balansen" och Rikard Harr som har sina rötter i Kalix och Seskarö men numera kan titulera sig universitetslektor vid Umeå universitet efter att med avhandlingen fått examen som filosofie doktor.
Nu återstår att förändra IT-systemen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!