Det blev ordet "förädling" som blev avgörande när Sven-Erik Bucht (S) skulle välja sin present, som han fick när han lämnade posten som kommunalråd.
Ikea:s present till Sven-Erik Bucht är kunskapsförmedling i sex månader till valfritt företag i regionen.
- En annorlunda och förbaskat bra gåva. Vi behöver mer förädling i Norrbotten och Outinens potatis är ett oerhört intressant företag och trendbrytare på området, genom sin förädling av potatis och därför föll valet på dem, säger Sven-Erik Bucht, riksdagsledamot.
Kunskapsförmedling
Verksamhetsansvarige Karl-Johan Outinen och Ikea:s Marin Liabäck träffades i går för att inleda den planerade kompetensöverföringen.
- Många tycker om Ingvar Kamprads pengar, men dem kan jag inte dela ut. Däremot kan vi erbjuda ett par hundra miljoner timmars erfarenhet inom logistik, företagskultur, mekanisk försäljning, kundkontakter och handel. Vi kommer att hitta bra samtalsämnen, säger Martin Liabäck.
Karl-Johan Outinen är glad.
- Den här möjligheten kommer vi att ha oerhörd nytta av, säger Karl-Johan Outinen.
- Det kan vara värt hur mycket som helst, säger Sven-Erik Bucht.
Bucht säger att ett av Norrbottens stora problem är att tillgångarna finns i länet, men vidareförädlas i andra delar av landet.
- Norrbotten måste själva vidareförädla mycket mer. Våra produkter har oerhört hög kvalitet och vi kan dra nytta av det. Potatis är inte bara en knöl och Outinens potatis har tagit fasta på det.
Halvfabrikat
Outinens potatis satsar på vidareförädling.
- Vi gör allt skitjobbet, skalar och delar. Du behöver bara krydda, säger Karl-Johan Outinen om företagets potatisgratänger och fortsätter:
- Komponentmatlagningen är det som ökar. Jag tror att det om fem år finns fem meter långa diskar i butikerna med färska, vidareförädlade potatisprodukter.
Kommunalråd Gunnel Simu (S) hoppas på ökat kunskapsutbyte mellan fler företag.
- Utbyte och samverkan skapar mer framgång.