Buchts val föll på Outinens potatis

Ikea:s varuhuschef Martin Liabäck fick nog huvudbry när Sven-Erik Bucht (S) berättade vad han ville ha som avskedspresent från Ikea: Kunskap till valfritt företag i regionen.Buchts val: Outinens potatis.

Förr odlade Outinens, nu vidareförädlar de den populära knölen.

Förr odlade Outinens, nu vidareförädlar de den populära knölen.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2011-01-18 06:00

Det blev ordet "förädling" som blev avgörande när Sven-Erik Bucht (S) skulle välja sin present, som han fick när han lämnade posten som kommunalråd.

Ikea:s present till Sven-Erik Bucht är kunskapsförmedling i sex månader till valfritt företag i regionen.

- En annorlunda och förbaskat bra gåva. Vi behöver mer förädling i Norrbotten och Outinens potatis är ett oerhört intressant företag och trendbrytare på området, genom sin förädling av potatis och därför föll valet på dem, säger Sven-Erik Bucht, riksdagsledamot.

Kunskapsförmedling
Verksamhetsansvarige Karl-Johan Outinen och Ikea:s Marin Liabäck träffades i går för att inleda den planerade kompetensöverföringen.

- Många tycker om Ingvar Kamprads pengar, men dem kan jag inte dela ut. Däremot kan vi erbjuda ett par hundra miljoner timmars erfarenhet inom logistik, företagskultur, mekanisk försäljning, kundkontakter och handel. Vi kommer att hitta bra samtalsämnen, säger Martin Liabäck.

Karl-Johan Outinen är glad.

- Den här möjligheten kommer vi att ha oerhörd nytta av, säger Karl-Johan Outinen.

- Det kan vara värt hur mycket som helst, säger Sven-Erik Bucht.

Bucht säger att ett av Norrbottens stora problem är att tillgångarna finns i länet, men vidareförädlas i andra delar av landet.

- Norrbotten måste själva vidareförädla mycket mer. Våra produkter har oerhört hög kvalitet och vi kan dra nytta av det. Potatis är inte bara en knöl och Outinens potatis har tagit fasta på det.

Halvfabrikat
Outinens potatis satsar på vidareförädling.

- Vi gör allt skitjobbet, skalar och delar. Du behöver bara krydda, säger Karl-Johan Outinen om företagets potatisgratänger och fortsätter:

- Komponentmatlagningen är det som ökar. Jag tror att det om fem år finns fem meter långa diskar i butikerna med färska, vidareförädlade potatisprodukter.

Kommunalråd Gunnel Simu (S) hoppas på ökat kunskapsutbyte mellan fler företag.

- Utbyte och samverkan skapar mer framgång.

Fakta Outinens potatis

➤ Startades 1950 av makarna Henrik och Sigrid Outinen i Niskanpää, i Övertorneå kommun.

➤ 1966 lades all mjölproduktion ned och företaget riktade helt in sig på potatisodling.

➤ 2007 genomfördes den största satsningen, företaget investerade drygt 30 miljoner kronor på en helt ny industri i Haparanda.

➤ I år satsas 2,5 miljoner kronor till hårdare livsmedelssäkerhet, en laser som analyserar potatisskivorna.

Nu är omsättningen 50 miljoner kronor.

➤ Mer än 50 procent genereras från vidareförädlade potatisprodukter som potatisgratäng.

➤ Varje vecka går det åt 15 kubik grädde till gratängtillverkningen.

Företaget har 18 anställda och de arbetar i fyra skift.

➤ Tio procent levereras till Finland.

Källa: Outinens potatis

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om