De hoppas på nytt liv på sågverksområdet

Sågklingorna är tysta på Seskarö. Hoppet om en nystart har levt stark på ön, men nu ska sågutrustningen säljas. Fortfarande hoppas många på ett under.

Foto:

HAPARANDA2015-02-14 09:00

När Seskaröbon Sten Fält var 13 år började han jobba på Seskarö sågverk.

– Jag började som märkpojke. Sågen har alltid varit viktig på ön, säger Sten Fält.

Han beklagar att sågen är nedlagd och att utrustningen ska säljas.

– Jag kan inte tycka annat än om det funnits en lösning att få igång sågen igen så hade det varit bäst. Men den kan inte stå här och rosta ned. Vi får hoppas på annan verksamhet.

Elin Wikström och Ebba Korva tänker på framtiden.

– Jag vill gärna bo kvar här på Seskarö, det är tråkigt med sågen och det behövs jobb här, säger Elin Wikström.

Ebba Korva tänker på alla som blev arbetslösa när sågen lades ned, de som fortfarande hoppas på en nystart. En av dem är Alquiolesina Vallgrens man.

– Min man jobbade många år på sågen och är ledsen att den inte finns kvar, han jobbade på sågen i 43 år. Sonen som är 16 år vill gärna bo kvar på Seskarö, men här finns inga jobb. Sågen behövs verkligen. Det finns risk att om några år finns ingen skola, ingen affär och ungdomarna flyttar om det inte finns jobb, jag hoppas verkligen på verksamhet på sågen, säger Alquiolesina Vallgren.

Elin Wikström och Ebba Korva tror att sågområdet skulle kunna bli en turistplats.

Anders Rönnqvist (M) vill fokusera på att hitta entreprenörer som är intresserade av annan verksamhet på ön.

– Jag tolkar Sveaskogs styrelses beslut som att de affärsmässiga förutsättningarna för fortsatt drift saknas. Ett flertal sågverk i landet har lagts ned, säger Anders Rönnqvist.

Han välkomnar att Sveaskog öppnar upp för annan verksamhet.

– Den dominerande handeln behöver kompletteras med andra näringar inom så väl den tillverkande industrin som inom växande tjänstesektorn. Gärna någon ny tillverkande industri på Seskarö.

Han funderar på allt från forskande miljöföretag till flera småföretag på sågverksområdet.

– Kanske ett alternativ för öborna är att gå ihop och bilda bolag och driva sågen i egen regi?

Sveaskogs vd Per-Olof Wedin säger Sveaskog inte ser en framtid för träförädling på Seskarö. Chefscontroller Anders Nilsson vid Sveaskog säger att allt är inne i planeringsstadiet och att bolaget ska träffa kommunen inom kort.

– Nu handlar det om två saker. Under våren kommer vi att bjuda in och visa upp om någon vill köpa sågverksutrustningen och så kommer vi att visa anläggningen om någon vill starta annan verksamhet där.

Några intressenter?

– Framför allt har intressenter hört av sig om sågverksutrustningen, men också några med funderingar om verksamhet, säger Anders Nilsson.

Han konstaterar att sågverket inte kan stå hur länge som helst, nu senast i två år.

– Oavsett hur mycket vi förebygger och konserverar tar utrustningen styrk av att bara stå. Sedan 2007-2008 har det bara sågats ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om