Dyster statistik - ändå är inte allt nattsvart
Haparanda har högst arbetslöshet i Norrbotten.Med en total arbetslöshet på 12,2 procent toppar kommunen den dystra stati-stiken.- Förr eller senare vänder det, säger Per-Anders Ruona, chef för arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingens chef i Haparanda, Per-Anders Ruona, är bekymrad men ser positivt på framtiden. "Jobben kommer", säger Ruona. FOTO: Linda Danhall
Foto: Linda Danhall
5,6 procent är öppet arbetslösa och 6,6 procent är involverade i program med aktivitetsstöd.
354 personer är helt utan sysselsättning.
- Konjunkturen är vad den är. I början av året hade vi totalt drygt 14 procent arbetslöshet, så det har minskat något i och med sommaren, säger Per-Anders Ruona.
I jämförelse med samma period förra året har arbetslösheten ökat med 1,7 procent.
Viktig sysselsättning
En viktig uppgift i lågkonjunkturens spår är att stärka de arbetssökandes konkurrenskraft på arbetsmarknaden.
- Det är aldrig roligt när arbetslösheten ökar, men förr eller senare vänder det och då kommer det att behövas folk. Tills dess håller vi emot med program. Vi har 416 personer i program med aktivitetsstöd.
Exempel på program är kurs för nyföretagande, yrkesutbildningar och praktik.
Ruona säger att Haparanda trots allt har en bra grund för framtiden.
- Vi har haft en bra tillväxt, har gjort stora investeringar och mycket är på gång.
På fredagen fanns det nio annonser om lediga jobb på arbetsförmedlingens platsbank i Haparanda. Men sammanlagt finns det, enligt Ruona, 100 lediga arbeten i närområdet. Majoriteten av dessa är säsongsjobb i Finland inom turistnäringen.
- Vi har flöde på jobb, men det räcker inte till just nu.
Roligt att anställa
Allt är inte nattsvart.
- Vi måste komma ihåg att också titta bakom siffrorna. Många arbetar deltid, visstid, har säsongsanställningar och är ändå inskriva hos oss. Många ungdomar har jobbat mer än heltid under sommaren inom handel och hotell-och restaurang. De har fått in en bra fot på arbetsmarknaden, vilket är positivt för framtiden.
Den öppna arbetslösheten är nio procent bland ungdomar. Det är den tredje högsta i länet och innebär en ökning med 2,8 procent från förra året.
- Vi arbetar speciellt med ungdomar och 18 procent har programaktivitet. Det är mycket men nödvändigt.
Det finns också företag som anställer.
- Vi har precis anställt en ny säljare. Det känns kul och sporrande att kunna erbjuda arbetstillfällen, säger Peter Juntti, vid Erätukku som nu blir ABC-fritid.
Trots kravet på jägarexamen var det 50 sökanden till tjänsten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!