Systerdottern hade överlevt förintelsens fasor men blivit vittne till hemskheter som inget barn ska behöver bevittna.
– Jag glömmer henne aldrig. Hennes ögon var helt tomma och hennes armar var tunna som mina fingrar. Den flickan kan jag se framför mig än i dag, säger Harald Dahlgren, vid FN-föreningen.
Upplevelsen är grunden till att en delegation med tio andraårs gymnasister, lärare, rektor, FN-föreningen och några Haparandabor reste till Polen, Krakow, Auschwitz, Birkenau, judekvarteren och Schindlers fabrik.
– Det som hände får aldrig upprepas, det är jätteviktigt att visa detta till ungdomar, säger Harald Dahlgren.
Eleven Raakel Palovaara berättar att det var med blandade känslor som hon steg in i koncentrationslägren.
– Det var en mycket obehaglig känsla, det var först där som jag verkligen förstod innebörden. Det är mycket att ta in och jag berättar för andra om det. Det är så hemskt att det har hänt, jag skäms över mänskligheten och det finns inga garantier att det inte kan hända igen. Alla borde åka dit, jag kommer aldrig att glömma förintelsen, säger Raakel Palovaara.
Känslan att besöka koncentrationslägren går inte att förbereda sig för säger eleven Robin Grenemark.
– Jag tvekade aldrig att följa med på resan. Det kändes hemskt att läsa alla skyltar och verkligen vara där allt det hemska har hänt.
Eleven Sebastian Persson säger att perspektiven har förändrats av resan.
– Jag är inte annorlunda som person, men hur jag ser på förintelsen. Förintelsen kunde hända för att Hitler var en sådan bra talare, jag har nog blivit mer ifrågasättande efter resan. Det går inte att vara oberörd efter ett besök där. De som säger att förintelsen inte har inträffat borde verkligen åka dit och se, de skulle ändra sin syn, säger Sebastian Persson.
Upplevelserna har etsats sig fast, muren där människorna ställdes upp och blev skjutna, sovsalarna, gaskamrarna, de lufttäta rummen där syret tog slut och människorna kvävdes, de murade fyrkanterna där människor tvingades stå tills benen inte längre bar och de avrättades, tio ton avklippt kvinnohår, platsen där barn slogs ihjäl med en järnklubba, tågrälsen där människotransporterna rullade in, rummet med de tusentals små barnskorna.
– Jag har just blivit morfar och att se alla dessa skor som tillhört barn som gasats ihjäl, säger John Waltari och skakar på huvudet.
FN-föreningens nye ordförande Lars Suo betonar vikten av att bevittna spåren av förintelsen.
– Vi lever i en tid där mörka yttringar finns. Det är glädjande att 1,5 miljoner människor årligen besöker Auschwitz, säger Lars Suo.
Den 24 oktober på FN-dagen kommer en presentation om resan att göras. Då planeras också ett föredrag med 90-årige Emerich Roth att hållas, han överlevde fem koncentrationsläger.