Akutsjukvården diskuteras frekvent i Östra Norrbotten, inte minst i Haparanda där akut sjuka på kvällar och nätter hänvisas till Kalix sjukhus, fem mil bort.
– På grund av läkarbristen klarar vi inte att hålla öppet akutmottagningen vardagar, jouren är helt bemannad av stafettläkare. Vi har också väldigt lite besök och det är en dyr verksamhet som tar av våra resurser som skulle behövas på veckan då vi har största belastningen, största flödet av patienter, säger Mervi Rundgren, verksamhetschef vid Hälsocentralen i Haparanda.
Redan tidigare när akutmottagningen hade öppet mer omdirigerades svårt sjuka direkt.
– Det är bättre att svårt sjuka åker direkt till Kalix eller Sunderby sjukhus, det sparar tid och gör att patienten får rätt vård snabbare. Att mellanlanda hos oss ger en tidsfördröjning, det är bättre att ambulansen kör direkt, ofta måste svårt sjuka ändå vidare. På detta sätt kan vi också lägga mer resurser på att dagtid ta hand om våra patienter.
Samordning om akutsjukvården obekväma tider finns också i Övertorneå och Överkalix. Övertorneå har också samverkan med finska Pello.
Är det befogat att vara rädd att dö, när det inte finns akutvård lokalt?
– Nej, det tycker jag inte. Ambulanspersonalen har en mycket bra utbildning och kan direkt börja med vård i ambulansen, tills transporten är framme i Kalix.
Mervi Rundgren konstaterar att det däremot finns för få ambulanser i regionen. Vid larm av dignitet prio ett, åker ambulans från Haparanda eller ambulans från Finland som det finns avtal med. Vid prio två och tre då åker ambulansen från Kalix, om det är tomt i Haparanda.
– När det bara finns en ambulans tillgänglig för Kalix och Haparanda då placerar sig ambulansen på pass i Sangis, därifrån är det ungefär lika långt till båda orterna. Men det här är inte en optimal situation.
En ambulans för Haparanda och Kalix?
– Det blir en fördröjning.
Mervi Rundgren påtalar att en till dygnsambulans förstås står på önskelistan men att det ändå inte skulle garantera att inte ambulansen redan är upptagen när ett larm inkommer och därmed kan det ändå bli väntetider.
– Det viktiga är att alla som behöver få ambulans får en, säger Mervi Rundgren.