En föränderlig värld och nya sanningar

Det vi tror oss veta just nu och i dag är kanske inte längre en sanning om tre år. Där vi befinner oss just nu är inte heller en plats vi står på för evigt, varken fysiskt eller mentalt.

FULLSATT. Mark Levengood föreläste för en fullsatt salong i Haparanda Folkets hus.

FULLSATT. Mark Levengood föreläste för en fullsatt salong i Haparanda Folkets hus.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2015-01-22 21:00

Kändisen och journalisten Mark Levengoods liv har inte varit en spikrak dans på rosor. Som sjuåring var han med om en bilolycka, därefter stammade han och skickades runt bland experter och trots att han talat svenska sedan barnsben - med finländsk brytning- skickades han till kursen Svenska för invandrare som vuxen och i Mora utsattes han för en våldsam misshandel med gärningsmännens förklaring "det är för att sådana som du inte ska få barn".

– Sverige är ett bra samhälle. Men ibland monumentalt fantasilöst, säger Mark Levengood.

Han anser att svenskarna borde nyttja sin kreativitet mer och våga tänka i nya banor.

– Om två år från i dag har vi tre gånger mer kunskap än vi har i dag. Det tvingar oss att se saker i ett nytt ljus. Ny kunskap ger nytt ljus och de vägar vi vandrar nu är då i mörker, vi måste våga nytt.

Samtidigt poängterar han vikten av avslut.

– Efter misshandeln blev min livskompass helt fel.

När det blev dags för rättegång ville han inte åka dit.

– Jag skämdes fruktansvärt. Varje por skrek att jag inte skulle åka dit. Men efter en blick på dem tyckte jag synd om dem och när de dömdes skyldiga kunde jag äntligen gå vidare, det var inte min skuld. Avslut är jätteviktiga, att inte avsluta tar för mycket energi i livet.

Gärningsmännen dömdes till fyra respektive två års fängelse för mordförsök.

– Hamnar ni i offerskap kravla er ur det, det finns ingenting gott att hämta ur det. Vi behöver inte heller vara rädda, livet ger oss den kraften i behöver så "den dagen, den sorgen" stämmer faktiskt.

Han konstaterar också att vi för ofta är rädda att tappa ansiktet och han citerar sin mamma som poängterade att alla kan göra fel, det viktiga är att inte fortsätta i samma spår.

– Hon sade "om du har ett paraply upptryckt i rumpan så öppna inte det".

Han poängterar också vikten av att låta alla vara som de är och han uppmanar att aldrig medverka till osynliggörande av andra.

Mark Levengood var en i raden föreläsare under torsdagen i Haparanda på inspirationsdagarna som nu genomförs i Haparanda och Boden som en kickoff för Norrbottens läns landstings satsning för att förbättra barn- och ungas hälsa som NSD tidigare berättat om. Projektledare är Linda Moestam som under dagarna är konferencier.

I Haparanda har konstaterats att tvåspråkighet är en rikedom, men kan också leda till utanförskap då inte språkkunskaperna i något av språken alltid räcker till för att klara exempelvis skolans krav.

Talpedagog Sara Björnfot arbetar med elever i Haparanda.

– Det är få gånger som de tvåspråkiga barnen har åldersadekvat kunskap i svenska och finska. Vi måste börja tänka på hur vi stimulerar båda språken bättre. Språket och självkänslan hänger också ihop, säger Sara Björnfot.

Mark Levengood får ofta höra att hans brytning är vacker, men hans stammning ansågs inte lika vacker. Det löste han då han insåg att han aldrig stammar på en scen eller när han är ensam.

Mark Levengood säger att livet är en lärdom och att världen förändras i en hiskelig hastighet. Han konstaterar att det är vår inställning och vårt mod som avgör om vi seglar med i förändringens vindar eller om vi försöker att rycka handbromsen.

– Allt nytt ni lär er får ni användning för, för så är det år 2015, säger Mark Levengood.

Barn och ungas psykiska hälsa

Projektet

Projektet innefattar Haparanda och Boden.

Meningen är att ge stöd till föräldrar från graviditet och genom hela tonåren.

Ge kunskap till personal som arbetar med barn och unga.

Att genomföra ungdomsstödsprogram och självmordsprevention.

Verkstad istället för ord utlovas.

Projektet får använda tre miljoner kronor.

KÄLLA: NLL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om