Finansieringen kan stjälpa projektet

Romernas utanförskap i samhället fortsätter.Därför vill ABF Haparanda starta ett nytt projekt med namnet ”Vi kan bli, vad vi vill” som riktar sig till romer i hela Norrbotten.

Foto:

HAPARANDA2014-08-28 16:40

Under ett år har projektet ”Fördomar adjö” pågått under ABF Haparandas regi med projektledare Helena Långström. Slutsatser av projektet är bland annat att utanförskapet är stort, att många romer saknar förebilder, att många har en bristfällig utbildning, har svårt att få bostad och att misstänksamheten mot romer är stor.

– En fortsättning på projektet är mycket viktigt, säger Seija Hellevaara, verksamhetsledare ABF Haparanda.

Målet är minskat utanförskap, att sammanföra romer i hela länet och i Torneåområdet och att stimulera till skolgång, arbete och underlätta att få bostad. Planen är också att arrangera en stor romsk länskonferens våren 2015.

– Information är jätteviktigt, åt båda hållen. När vi känner till mer om varandra, blir fördomarna mindre, säger Seija Hellevaara.

Nu har en ansökan om medfinansiering skickats till Haparanda kommun med önskan om 120 000 kronor till projektet.

Frågan har utretts av handläggaren för minoritetsspråk Tommi Slunga, som i en tjänstemannaskrivelse skriver att ”projektet är välkommet och det finns behov att integrera, aktivera och organisera den romska gruppen”.

Tommi Slunga anser inte att statsbidraget på 1,16 miljoner kronor som kommunen årligen får till merkostnader på grund av lagen om nationella minoriteter ska användas till projektet, utan att Haparanda kommuns eventuella bidrag till projektet ska ske med andra medel.

Nu föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott att kommunstyrelsen beviljar 25 000 kronor av de sökta 120 000 kronorna till projektet.

– Oj, det räcker ingenstans. Vi hoppas verkligen att politikerna inser betydelsen av det här arbetet. Det som satsas kommer igen. 25 000 kronor räcker ingenstans, säger Helena Långström.

Båda betonar vinsterna av projektet. Om människor får arbete betalar de skatt, om människor får bostad stannar de i kommunen, om barn går i skola minskar utanförskap och om människor förstår varandra minskar fördomar.

– Jag är chockad. Det känns som att Haparanda kommun inte tar problemen på allvar, det här projektet handlar om mänskliga rättigheter. Det kan inte vara rimligt att bara landstinget ska satsa i projektet, det här rör ju Haparanda, säger Seija Hellevaara.

Arbetet för romernas levnadsvillkor pågår runt om i landet. År 2032 har regeringen satt som mål att barn till romer ska födas till samma livsvillkor som en icke rom.

– Om det satsas som nu föreslås i Haparanda kommer arbetet att ta mer än 30 år, säger Helena Långström.

Nu hoppas duon att Haparandas politiker tänker till och tilldelar projektet de sökta pengarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om