Fiskare kräver ny dioxinutredning

Yrkesfiskare i Haparanda protesterar.
De kräver ökad laxkvot och att en ny utredning om dioxinhalten genomförs.
– Laxkvoten har minskat med 10 procent från förra året, säger Gösta Preiman, pensionerad yrkesfiskare.

Gösta Preiman vill se en dioxinutredning och öka laxkvoten.

Gösta Preiman vill se en dioxinutredning och öka laxkvoten.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2013-06-05 16:00

I Sverige fångades förra året 37 ton lax, i Finland 85 ton och kvoten för det svenska laxfisket var 34 000 laxar. Vid kusten fångades 3 500 laxar vilket motsvarar omkring 22 ton. Vid Kattilakoskis mätstation (ovanför Övertorneå) konstaterades att 61 500 laxar passerat upp i Torneälven.

– Trots att det går upp så mycket fisk har fiskekvoten minskat med 10 procent i år och laxen klassas fortfarande som utrotningshotad. Här finns gott om lax, det känns som att fiskare här straffas för att det inte finns lax i de utbyggda älvarna söderöver. Det finns ingen logik i fredandet här. Förra året fanns det hur mycket fisk som helst, men vi fick sluta fiska efter tio dagar och bevakades av helikoptrar, säger Gösta Preiman.

Kräver utredningar

Yrkesfiskare i Haparanda vill att laxkvoten höjs. De vill också att en ny utredning görs för att utreda laxens dioxinhalt, en halt som gjort att Sverige inte får exportera lax från Östersjön till andra EU-länder, förutom till Finland.

– Vi har svårt att sälja lax på grund av dioxinerna, vi vill veta hur mycket halterna verkligen handlar om, säger Gösta Preiman.

Yrkesfiskaren Mats Innala säger att den senast kända undersökningen av lax genomfördes för drygt tio år sedan.

– Jag tror att hotet är lite överdrivet. Jag tror att man får i sig mer gift från en enda cigarett. Det vore bra om halterna kontrollerades på nytt.

Yrkesfiskare Allan Luthström instämmer.

– Allt är mot oss, kvoterna och att laxen är rödlistad.

Granska dioxinhalten

Länsstyrelsen i Norrbotten har gjort en utredning om ”organiska miljögifter och kvicksilver i strömming” som visar att dioxinhalten i strömming minskar längst den svenska kusten, men inte i Seskaröfjärden. Länsstyrelsen uppger att det i dagsläget går att äta strömmingen så länge Livsmedelsverkets kostråd följs. Nu vill yrkesfiskarna se en utredning även för laxen.

– Vi äter lax flera gånger i veckan och de äldsta här i byn är runt 97 år, jag tror inte att laxen är livsfarlig. Vi behöver få veta hur dioxinläget är, få nya färska prover och vi behöver få utöka antalet laxar som får fiskas upp för att inte kustfisket ska dö. Även om vi fiskar fler kommer det att räcka till sportfiskarna som fiskar uppe längst älven, säger Gösta Preiman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om