Fler unga ska få tycka till

Vad vill du?En viktig fråga för en demokratis överlevnad.Nu ställs frågan till Haparandas ungdomar och från hösten ska flera av deras önskemål förverkligas.

Foto:

HAPARANDA2014-05-15 21:53

Haparanda är den kommun i Sverige där minst antal personer röstar vid val. Det är också en kommun som har hög arbetslöshet och där fler människor flyttar ut än flyttar in.

Nu vill kulturchef Jytte Rüdiger öka delaktigheten, möjligheten att påverka och därmed demokratin i Haparanda.

– Ett av kommunens medarbetaråtaganden är att arbeta med ungas delaktighet och inflytande. Det kan man ju göra på många sätt både inom skola och fritid. Målsättningen inom ramen för kulturen är att öka föreningsdeltagandet, arrangemang av och med unga osv vilket jag hoppas kunna göra på sikt. Men för att kunna göra det behöver jag sondera terrängen samt träffa ungdomarna, säger Jytte Rüdiger.

Just nu inriktar hon sig på ungdomar som studerar på högstadiet och på gymnasiet.

– Dels för att inte ta mig vatten över huvudet men också för att inhämta information för vidare steg.

Till sin hjälp har hon bjudit in gycklargruppen Trix med Erik Hols och Pelle Holst som bjuder ungdomarna på en rafflande och knasig dialogföreställning om demokrati.

– I´m from Haparanda motherfucker, hur blir Haparanda ett skönt ställe att bo på? frågar Erik Holst.

Det visar sig att 48 procent av högstadieeleverna kan tänka sig att bo i Haparanda även i framtiden, att 65 procent anser att de har vad de behöver i Haparanda. Men det visar sig också att bara 18 procent har känslan av att beslutsfattarna vill ha ungdomarna i Haparanda.

Det visar sig också att vad ungdomarna efterlyser är engagemang och bevis på att ungdomarna är viktiga.

Efter föreställningen träffas eleverna i workshopsgrupper där de diskuterar attityder och möjligheter i Haparanda.

– Tanken är alltså att på ett kreativt sätt skapa en bild av ungas syn på sina möjligheter i Haparanda. Jag vill få massor av idéer från ungdomarna om hur Haparanda blir en bättre plats, säger Jytte Rüdiger.

Idéerna som Jytte Rüdiger får av ungdomarna kommer hon att sammanställa och några kommer att förverkligas.

– Till hösten ses vi igen och då genomför vi idéer som ungdomarna kommit fram med.

Det är inte första gången som Haparanda kommun väljer att bjuda in ungdomar i utvecklingsarbetet för kommunen. Exempelvis gränsbågen på Victoriatorget på gränsen är designad av en ungdom, sedan kommunen bjudit in ungdomar att rita vad de vill att ska finnas på torget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om