Veckan före jul sköt polisen en 15-årig yngling under ett pågående inbrott i Haparanda.
En person med insyn i fallet förklarar att den misstänkte pojken försökte fly från platsen genom att kasta sig ut genom ett fönster. Det lyckades dock inte och därför använde han en spade, att slå sönder fönstret med. Hans ombud, advokat Frida Larsson, bekräftar att han var på väg att lämna platsen när han blev skjuten bakifrån i ena låret.
– Anledningen att han inte lyckades ta sig ut kan jag inte säga något om.
Hon bekräftar att hennes klient inte är speciellt storvuxen.
– Han är liten, det kan jag bekräfta.
Tonåringen ska även ha använt spaden för att skapa ett större avstånd mellan sig själv och de efterföljande poliserna. Enligt Frida Larsson förnekar han att han ska ha attackerat poliserna i samband med att han blev skjuten.
Polisen grep tonåringen och belade honom med handfängsel. Därefter togs han om hand av ambulanssjukvårdare och kördes till Sunderby sjukhus. Polisen var inte med vid ankomsten till akuten. När personalen där klädde av patienten för undersökning hittade den en stor kökskniv innanför höger tröjärm. Poliserna hade alltså inte genomfört någon kroppsvisitation.
Kniven omhändertogs och lämnades till väktare. Personalen på akuten har dessutom gjort en avvikelserapport. Verksamhetschefen på akuten är på semester och ber Norrbottens Media att återkomma nästa vecka.
Johan Ribom, tjänsteförrättande lokalpolisområdeschef i Östra Norrbotten, säger att den här händelsen rutinmässigt är anmäld till särskilda utredningar.
– Jag kan inte, får inte och vill inte efterforska något runt händelsen. Vi utreder inte oss själva, så jag kan inte uttala mig närmare om de här omständigheterna, säger han.
Men reglerna kan du väl uttala dig om?
– Jag vill inte föregripa någonting vad som gäller den här händelsen. För det första känner jag inte till detaljer om den. För det andra ska jag inte efterforska detaljer för att vi inte ska påverka eller lägga oss i utredningen.
Kan du inte ens berätta vilka regler som gäller när polisen frihetsberövar och griper en person?
– Rätten att belägga gripna eller omhändertagna med handfängsel finns i polislagens tionde paragraf, 10 A. Där finns lagstödet, säger Johan Ribom.
När polisen belagt en person med handfängsel, ska den personen då inte vara under polisens kontroll?
– Det beror på från fall till fall. Jag kommenterar inte det här fallet, hur det här har gått till. Jag vet att det var en ensam patrull som hanterade allt det här. Det har inte varit någon förstärkning på plats när personen avtransporterades. Hur det har sett ut har jag inga uppgifter om. Det är inte heller min uppgift att kommentera det.
När polisen griper en person vad gäller då kroppsvisitation?
– Enligt polislagens 19:e paragraf får man genomföra en skyddsvisitation vid gripande om man anser det är nödvändigt. Det beror på från fall till fall. Jag känner inte till hur det har gått till, men jag kan tänka mig att polismännen som varit på plats har varit stressade. Jag vet också att de tog hand om den skadade, den som var skjuten. Men jag ska inte och får inte kommentera ärendet. Det vore konstigt om vi kommenterar saker där våra egna poliser är inblandade, utan att utredningen runt ingripandet är klar, säger Johan Ribom.
Kan du kommentera att en gripen person kommer in till ett sjukhus med ett vapen i kläderna?
– Jag kommenterar inte det i och med att det pågår en utredning. Jag känner inte till omständigheterna. Vi måste avvakta utredningen.
Det kan ju uppstå en ny farlig situation, håller du med om det?
– Naturligtvis håller jag med om att personer som är knivbeväpnade kan utgöra en fara, men det är rent generellt, säger Johan Ribom.
Polismannen som sköt tonåringen utreds för misstänkt tjänstefel. Lena Kastlund, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, leder den förundersökningen. Hon går inte in på ärendet, men säger generellt att polisen ska skyddsvisitera personer.
– Är det akut att någon måste till sjukhuset kanske man inte hinner för att det är så bråttom eller så kan man ha missat det också. Vi tittar på hela förloppet. Det gör vi regelmässigt vid skjutningar. Nu gick det här tack och lov bra, det är ingen dödskjutning eller allvarlig skadad.
Hon tror att förundersökningen kommer vara klar om några veckor.