För en del familjer kan skolan i Haparanda vara ett alternativ, exempelvis för barn till föräldrar som jobbar på centralorten. Seskarö skola är en F-6 skola. För de barn som flyttar över till skolan i Nikkala kommer skolskjuts att erbjudas. Resan tar omkring 15 minuter enkel väg. Janne Lind är centerpartist och ordförande i kommunstyrelsen i Haparanda.
– Det är ett förslag som ingår i ett antal inriktningsbeslut vi ska fatta gällande skolan i hela kommunen. En del i det arbetet handlar om att göra om upptagningsområdena. Nikkala blir upptagningsområde för den västra delen av kommunen och skolan i Karungi för den norra delen, säger han.
Förslaget ska tas upp i kommunstyrelsen under ett extra sammanträde på torsdag nästa vecka och därefter skickas ut på remiss till barn- och ungdomsnämnden, som ska göra en risk- och konsekvensanalys.
– Det gäller inte bara skolan i Seskarö, det här är en bred palett av förändringar som har efterfrågats från medborgare och politiker. Det handlar inte bara om skolstrukturen, utan även om vad som händer inne i skolan och om fastigheter, säger Janne Lind.
Bengt-Olov Innala är ledamot av kommunstyrelsen och tillhör oppositionen. Han är själv bosatt i Seskarö och rasar över förslaget, som han menar slår undan benen för hela byn.
– Vi har lyckats få igång en sågverksindustri här i byn med 40 anställda. De styrande i kommunen har inte lagt sticka i kors för det. Industrin inbringade 4,5 miljoner kronor i skatteintäkter till kommunen förra året. Stenvalls trä, som driver sågen, har varit tydliga med att en skola måste finnas kvar för att de ska kunna nyrekrytera i framtiden, säger han.
Det är ett vikande elevunderlag som gör en nedläggning av skolan i Seskarö aktuell, enligt Janne Lind. I dag har skolan ett 20-tal elever, inför nästa läsår väntas de bli 16.
– Det mest bekymmersamma är att antalet elever inte fylls på underifrån, säger Janne Lind.
Bengt-Olov Innala uppger att arbete pågår för att kunna starta upp en friskola om den kommunala skolan stänger. Men förskolegruppen har bett om en tidsfrist på ett år för att hinna ta fram ett fungerande koncept för en skola. Att en nedläggning nu ser ut att komma tidigare än så är särskilt upprörande, menar Bengt-Olov Innala.
– Nu ska man hasta fram ett beslut. Men jag kan lova en sak, Seskaröborna kommer att stå på barrikaderna, det kommer att mobiliseras från medborgare, föräldrar och från friskolegruppen.