Resan norrut startade klockan 19 på fredagskvällen i Märsta och tidigt på lördagsmorgonen anlände 40 asylsökande människor med buss till Haparanda.
På Cape East, anläggningen som nu har klartecken för att ta emot 350 människor, finns fem anställda redo att hjälpa människor till rätta.
Det handlar om allt för att få en vardag att fungera för alla dessa människor som lämnat allt bakom sig.
Abaas Hadi, 35, hans hustru Noor Kreem, 27, dottern Zeltra Abaas, 8 och sonen Zeen Al-Eb Deen Abaas, 6 har just avslutat lunchen.
De har flytt från Bagdad, Irak och de berättar om en tillvaro med terror, krig och död.
– Vi vill inte att barnen ska växa upp i den världen, säger Abaas Hadi, journalist i hemlandet.
Basel Alksuor som kommer från Syrien, och talar engelska, översätter.
Abaas Hadi säger att det känns bra att ha fått komma till Sverige, här känner familjen sig trygg, drömmen är att få stanna, arbeta och se barnen växa upp.
– I Sverige lyder alla under lagen, det finns ingen som har kontroll över lagen.
De asylsökande är i olika åldrar och olika faser i livet men de har samma dröm - drömmen om ett gott liv.
Basel Alksuor har varit i Haparanda i sex månader och har nu en bostad i centrum.
– Jag har väntat lång tid. Jag och många andra har arbetat hela livet och det är en svår situation att inte få göra det. När man arbetar träffar man andra människor, man blir en del av samhället och utan arbete finns ingenting. Jag har det ändå bra nu, jag är too much happy (översatt "för mycket lycklig") och Haparanda är fantastiskt, säger Basel Alksuor som är målare till yrket.
"Vi visste inte vilket språk vi ska ha informationen på så vi håller ännu på att ställa i ordning" säger Armi Ruoso, verksamhetsansvarig på Cape East.
– Människor är trötta, de har en lång resa bakom sig, och vi vet ännu ingenting om vad de gått igenom, säger Armi Ruoso.
De asylsökande bor två eller max tre personer per rum.
Armi Ruoso säger att det känns bra att anläggningen är i gång igen.
– Det finns ett enormt engagemang, en enorm vilja att hjälpa, i Haparanda. Jättemånga är engagerade i frivilliggruppen som samlar kläder och annat och alla som bodde här tidigare har fått praktikplats, tack vare människors engagemang. Ett annat exempel är Roger Akelius språkprojekt, med fokus på språkinlärning, det är säkert alldeles unikt.