Fyra år av ljus och mörker

Att drabbas av cancer leder till en resa genom livet, framtiden och behandlingar.Mitt i den resan befinner sig Nils Lehto som för fyra år sedan drabbades av prostatacancer.Nu har cancern spridit sig till skelettet och i augusti påbörjar han en cellgiftsbehandling.

I Nils Lehto liv finns både glädje och sorg. Glädje över allt det fina i världen och sorg över den sjudom som drabbat honom. "Jag försöker hålla humöret uppe", säger Lehto. FOTO: Linda Danhall

I Nils Lehto liv finns både glädje och sorg. Glädje över allt det fina i världen och sorg över den sjudom som drabbat honom. "Jag försöker hålla humöret uppe", säger Lehto. FOTO: Linda Danhall

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2009-07-01 06:00
Vad det var som gjorde att Nils Lehto beställde en läkartid år 2003, minns han inte.
- Jag kände mig inte sjuk.
Kanske kände han på sig att det var någonting som börjat hända i kroppen.
År 2005, samma år som hans sambo dog i cancer fick han själv diagnosen prostatacancer.
- Det var så jobbigt att se min sambo sjuk och det fanns inget hopp. När beskedet kom att hon hade cancer bara grät jag. När jag fick mitt besked fick jag styrka av henne, hon var så stark.
Mängder av behandlingar
Till doktorn sa han spontant:
- Det är väl lika bra att ta till repet.
Nästa tanke blev att operera bort testiklarna.
Men det ville inte läkarna göra. Anledningen var att urinledaren lätt kunde skadas och att det kunde bli svårt med sexuell aktivitet.
- Min fråga blev och är fortfarande: Vill man rädda livet eller sexlivet? Doktorn svarade att han ville flytta korset långt bort.
Sedan följde 39 strålbehandlingar och tio veckor på Umeå universitetssjukhus.
- Det var en fantastisk stämning bland oss patienter. Vi stöttade varandra, pratade mycket, spelade spel och umgicks. Strålningen känns ingenting alls. Man strålar inte bara prostatan utan lite runt omkring, det gör att tarmen inte blir lika elastisk som den tidigare var, men det får man ta.
Blev radioaktiv
Strålningen genomförs med 20 miljoner volt fotoner och påverkar naturligtvis kroppen. När en närstående till Nils Lehto födde en baby fick han inte hålla i barnet - han var för radioaktiv.
- Det var en jättefin tid i Umeå och inte tyckte jag att jag kände mig sjuk. Det kändes ledsamt att åka hem igen. Det kändes som när jag gick ut skolan, det var då den tråkigaste dagen i livet. Jag vill verkligen säga att människor inte ska vara rädda att åka till Umeå, det betyder inte döden, det är väldigt fint där och alla läkare är fantastiska.
Det jobbiga var att resa hem 40 mil enkel väg varje helg då han hade permission.
Efter det har han genomgått hormonbehandling.
- Hormonerna neutraliserar de manliga hormonerna som när cancern. Jag har tappat håret på kroppen, fått större bröst, svettas som i övergångsåldern och har fått tjockare hår. Men vad gör väl det?
Kan bli ensamt
Nu har det gått fyra år. Fyra år som pendlat mellan mörkaste mörker och ljus hoppfullhet och goda värden.
Dagtid håller han humöret uppe och njuter av ett liv som fungerar. Han påtar med sina blommor, trivs i goda vänners sällskap, pratar med sina döttrar och barnbarn, bakar sina två
sockerkaksrecept, planerar för en matlagningskurs med PRO:s herrar och passar på att skratta mycket.
- Det finns så mycket i livet att vara lycklig och tacksam över.
Värre blir det ibland, när han är ensam om natten, kroppen protesterar, svettas och ingen annan är vaken.
- När jag möter folk på stan säger de ofta att jag ser så glad ut, men vad ska jag göra? och skenet kan ibland bedra. Då gråter jag, men sådant är livet.
Med jämna mellanrum kontrolleras Lehtos värden. Inte minst PSA-värdet (prostata specifikt antigen) När han börjat med en ny medicin gick värdet ned till noll, vilket är ultimat. Men sedan vände det. Värdet var plötsligt 134.
Fläck på ryggraden
Nils Lehto fick genomgå en röntgen som visade en fläck på ryggraden. Cancern har spridit sig.
- Återigen ville jag skära bort biten. Men läkaren sa att till slut måste de skära bort hela skelettet och hur ska jag klara mig då. Sammanfattningsvis tycker jag att patienter får bestämma för lite själv och jag undrar fortfarande varför de inte opererade från första början.
Godartad cancer finns inte
I augusti påbörjar han cellgiftsbehandlingen.
- Det är lång tid att vänta och det är klart att jag blir orolig. Att vänta över sommaren känns som en lång tid när det är frågan om cancer. Det finns ingen godartad cancer, bara mer eller mindre aggressiv, det är bara att hoppas att man fått en mindre aggressiv. Nu väntar jag för att se vad som ska hända med mig nu.
Att först se sin sambo försvinna i cancer och sedan själv drabbas, har gjort att han tydligt ser det viktiga i livet.
- Tänk på hälsan, lyckan och kärleken. Pengar och status betyder absolut ingenting. Det är vänskap som betyder någonting, så kom och hälsa på, jag är hemma, säger Nils Lehto.
Fakta Cancer
Var tredje svensk drabbas under sin liv av cancer.
Det finns omkring 200 olika cancersjukdomar.
En procent drabbar personer under 25 år. Än mindre del drabbar barn som är yngre än 15 år.
Förenklat uppkommer cancer när arvsanladen i någon av kroppens närmare 100 000 miljarder celler förändras och börjar dela sig okontrollerat.
Då skapas en tumör som kan sprida sig.
Varje år får 50 000 personer beskedet att de drabbats.
20 000 dör varje år i Sverige på grund av sjukdomen.
Prostatacancer drabbar ungefär 9 000 män i Sverige varje år.
Av dem överlever omkring 6 500.
Cirka tio procent av all cancer är ärftlig.
Det finns flera olika behandlingsmetoder och metoderna utvecklas ständigt.

Källa: Vårdguiden och Cancerfonden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om