Han har besökt 55 länder

Nu reser professor och statsvetare Stefan H Ericson till Algeriet. Där ska han hjälpa lokalbefolkningen med att rena vattnet till drickbart.

MOT ALGERIET. Nu reser statsvetare och professor Stefan H Ericson till Algeriet för att rena vatten tillsammans med lokalbefolkningen.

MOT ALGERIET. Nu reser statsvetare och professor Stefan H Ericson till Algeriet för att rena vatten tillsammans med lokalbefolkningen.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2014-10-21 19:30

Just nu pågår packning hemma hos Stefan H Ericson och när visumet anländer ger han sig iväg till Algeriet och Tlmcen. Förhoppningen är att resa iväg i slutet av månaden. Under en tid har projekteringsarbete pågått på orten Tlmcen och nu åker Stefan H Ericson och fyra andra, från andra delar av världen, dit för att se hur de på bästa sätt ska kunna hjälpa lokalbefolkningen att rena deras vatten.

– Det finns mycket vatten i Algeriet, problemet är att vattendrag och floder används till avstjälpning av skräp, lösningsmedel och oljor, säger Stefan H Ericson.

I dagsläget importerar Algeriet det mesta av sitt dricksvatten från Marocko och Frankrike.

– Vi ska försöka hitta en lösning för att filtrera vattnet innan vattnet når reningsverken, deras reningsverk är inte lika bra som våra och klarar inte allt skräp och all nedsmutsning. Vi ska använda oss av helt biologisk rening, helt utan kemiska tillsatser. Det blir väldigt spännande, nu går vi från skrivbordet ut i verkligheten.

Stefan H Ericson har arbetet med vatten och infrastruktur i många länder.

– Vi försöker hitta enkla, billiga och effektiva metoder. Samtidigt blir våra insatser utbildning i länderna som vi verkar i, lokalbefolkningen ska själva sköta anläggningarna när vi åker hem.

Den vattenreningsmetod som ska testas i Algeriet testades första gången i Taiwan.

– Det lyckades väldigt bra.

Algeriet är ett av få arabländer som han inte har besökt.

– Algeriet blir det 56:e landet som jag besöker. Jag började räkna hur många städer jag besökt, men när jag kom till 430 städer tappade jag bort mig, någongång ska jag räkna ordentligt. Jag ser väldigt mycket fram emot resan till Algeriet och kommer att föra noggranna anteckningar och dagbok för kommande rapporter, bland annat till det engelska företaget som håller i projektet och till Europeiska miljörådet, säger Stefan H Ericson.

Det är ett oroligt område som han beger sig till, inte minst med tanke på IS aktiviteter.

– Vi har jobbat med det här i ett år, inte tänker jag hoppa av nu inte. Jag följer naturligtvis vad som händer med IS-gruppen men hittills är det en enda som har dödats i Algeriet, en fransman. Jag tänker överleva och dö under ett äppelträd, med ett vinglas i handen, när jag är 96 år. Det här blir en fantastisk erfarenhet och resa. Jag har levt i dessa områden förr och har kunskap om dess kultur och jag tar det lugnt.

Han konstaterar att visumhanteringen tagit längre tid än vanligt.

– Det har med IS att göra, ungdomar har åkt för att bidra till Jihad och många är redan döda. IS har en 1600-tals mentalitet men vill leva med 2000-talets teknik och deras sätt har inget stöd i den religion de hänvisar till.

När han återvänder hem igen påbörjas arbetet med att förbereda för ett projekt i Indien.

– Det är fantastiskt intressant att få arbeta ute i världen, projektet som väntar i Indien är så stort så jag vågar nästan inte tänka på det, så fantastiskt spännande är det. Men nu reser jag först till Algeriet och jag hoppas verkligen att vi lyckas rena vattnet där, säger Stefan H Ericson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om