Han ville ha oralsex av minderårig

Mannen erbjöd en minderårig pengar mot oralsex. Nu fick han svara inför Haparanda tingsrätt.

HÄR VAR DET. Här i centrala Haparanda inträffade det misstänkta brottet. Haparanda tingsrätt meddelar dom den 16 december.

HÄR VAR DET. Här i centrala Haparanda inträffade det misstänkta brottet. Haparanda tingsrätt meddelar dom den 16 december.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2014-12-02 19:50

Under tisdagen hölls rättegången mot den man i 70-årsåldern som åtalats för sexuellt ofredande. Enligt åtalet inträffade händelsen utanför en skola i centrala Haparanda. Mannen ska ha kontaktat en minderårig med förslaget att betala för att minderåringen skulle utföra oralsex på mannen.

En vuxen person uppger sig ha sett och hört händelsen och vid rättegången berättade personen om sina iakttagelser till stöd för den minderåriga personen.

Rättegången hölls bakom stängda dörrar för att skydda den minderårigas identitet och för att detaljer i målet inte ska läcka ut.

Vilket straff som åklagare Anna Bergström yrkar på är också hemligstämplat i nuläget.

Kristina Strömbäck, enhetschef vid Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) uppmanar vuxna personer med sexuella avsikter med barn att söka vård.

– Det är viktigt att själv söka hjälp för egen del, säger Kristina Strömbäck.

Hon konstaterar att barn som utsatts för olika former av övergrepp kan leva med dem under lång tid. Ibland får BUP rycka in för att hjälpa barn att komma över dessa händelser.

– Alla barn är individuella och individuella bedömningar är väldigt viktiga. Hur barnet reagerar beror också på hur det ser ut runt omkring barnet och vilket stöd som finns till barnet för att gå vidare från ett trauma.

Margareta Strömbäck säger att vuxna ofta vill att barnet ska prata om händelsen.

– När det finns misstanke om brott är det jätteviktigt att det först hanteras av polisen, så att de får hela händelsen berättad för sig, det är viktigt för polisutredningen, säger Kristina Strömbäck.

Sedan är det olika hur olika barn reagerar.

– En del vill prata och få hjälp av oss direkt, andra vill inte säga någonting alls och då är det jätteviktigt att vi inte tränger oss på, då kan det blir ett nytt övergrepp. Ibland måste det gå en tid, ibland flera år.

Vid BUP får personalen vid trauman ofta även hjälpa de som står barnet nära.

– Det är till dem som barnet ofta först berättar. Det kan behövas stöd för att orka ta emot och för att orka ställa frågor.

Kristina Strömbäck säger att hon är glad över samarbetet som finns i Östra Norrbotten kring barn och unga som drabbas av trauman.

– Vi har väldigt bra samverkan med polis, socialförvaltning och åklagare. Vi har väl utarbetade rutiner kring barn som utsatts för brott, det är viktigt att det blir rätt, säger Kristina Strömbäck.

Haparanda tingsrätt meddelar dom i målet den 16 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om