Haparanda bygger framtidens skola på gränsen
Först får eleverna egna datorer.Sedan meddelas att en ny gymnasieskola ska byggas på På gränsenområdet. - Det är bara att sätta igång, säger Kåre Strömbäck, barn-och ungdomsnämndens ordförande.
"Här någonstans byggs den nya gymnasieskolan", säger Kåre Strömbäck och pekar på området mitt på gränsen mellan Sverige och Finland.
Foto: Linda Danhall
- Nu sätter vi ned foten och bygger ett nytt gymnasium på gränsen, säger Kåre Strömbäck, barn-och ungdomsnämndens ordförande.
Gymnasiet ska byggas på På gränsenområdet mellan Haparanda och Torneå i närheten av köpcentrumet. Om allt går enligt planerna sätts spaden i jorden nästa år.
- Nu startar processen. Vad jag förstår har vi full politisk enighet över partierna. Det här är det bästa och ekonomiskt försvarbart.
Kreativt och modernt
Tanken är att modernisera Tornedalsskolan och låta Språkskolan flytta in där. Ett ökat samarbete med Gränsskolan förespråkas också av Strömbäck.
Det avgörande ögonblicket för det nya gymnasiet kom när skolledningen i veckan besökte YBC-gymnasiet i Nacka.
- En modern läromiljö som utbildar eleverna till kreativa männi-skor. I Nacka går välbärgade elever. Gymnasiet ligger i en galleria och erbjuder bästa tänkbara möjligheter för inlärning. Det ska inte vara så att bara rika ska få de bästa utbildningsmöjligheterna, nu ska också våra barn få det. Vår läromiljö ska bli så spännande att också elever utifrån söker sig hit.
Skolan i Nacka tillämpade "en till en"-modellen och alla elever har egna datorer. Det sker nu också i Haparanda. Under veckan har 130 gymnasieelever fått en egen dator.
- Jag är överlycklig, det här är en dator som proffsen använder, säger Frida Lenard, elev på Tornedalsskolan.
- Jag är rappare och gör egen musik. Just nu chattar jag och skriver en novell om en tjej med adhd och panikångest, berättar hon.
Lauri Lundberg, Tommy Lamser och Mathias Rautio spelar spel på datorn och Esa Hautajärvi är en av få elever som satt undan sin dator.
Rektor John Waltari är nöjd.
Måste anpassa oss
- En dator är lika självklar som pennan. När jag gick i skolan doppade vi pennan i bläck, sedan kom kulspetspennan och miniräknaren, båda bannlysta. Nu förs samma kamp mot mobiltelefonen i stället för att vi funderar på hur vi kan använda den i lärandet. Vi måste anpassa oss till ungdomarna. De lärde sig datorerna på en gång, det tar längre tid för oss i personalen.
Ett klassrum har försetts med en interaktiv tavla och till läsårets slut ska alla klassrum ha en projektor att koppla till datorn.
- Vi ska skapa framtidens skola, säger Waltari.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!