Antalet personer som flyttar till Haparanda är i högre grad sjuka än personer som flyttar till andra kommuner i länet, det visar statistik från Försäkringskassan. Dessutom har inflyttade till Haparanda en högre genomsnittsålder än bland länets övriga nyinflyttade.
Statistiken visar också att ohälsotalet i Haparanda fortsatt är högst i länet.
– Det är i sig ingenting nytt, säger Peter Waara (S), tillträdande kommunalråd.
Haparanda har i jämförelse med länets övriga kommuner högst antal sjukpenningdagar, arbetsskadesjukpenning, rehabiliteringspenning och högst sjuk- och aktivitetsersättning. I
Norrbotten har 1 av 30 nyinflyttade sjuk- eller aktivitetsersättning, av inflyttade till Haparanda är siffran 1 av 10 enligt Försäkringskassans statistik.
Försäkringskassans analys är att detta delvis beror på att inflyttade till Haparanda ofta har en hög ålder.
Hur påverkar detta Haparanda kommun?
– Det här är i sig ingenting nytt. Klart att det är en utmaning. Vi får en åldrande befolkning, men samtidigt får vi på så här vis kanske större inflyttning än vi annars skulle ha och det ger mer i skatteutjämningssystemet, säger Peter Waara.
Han konstaterar att Haparanda har många utlandsfödda i jämförelse med övriga länet och att det är gränsen till Finland som lockar.
– Finländare som arbetat i Mellansverige flyttar hit som pensionärer och sjukpensionärer när de längtar tillbaka till Finland. Skattelagstiftningen gör att om de flyttar till Finland blir de dubbelbeskattade så de väljer Haparanda som "second best choice". Någonting som är intressant är förstås varför inte samma fenomen syns i exempelvis Övertorneå, kanske ser det likadant ut vid gränsstäderna mot Norge, det vore intressant att ta reda på, säger Peter Waara.