I ett gränsöverskridande projekt mellan Sverige och Finland bekämpar Länsstyrelsen i Norrbotten, Svenska Jägarförbundet, det finska naturresursinstitutet LUKE och den finska Metsähallitus invasiva arter i Reikkola hamn, i Haparanda.
– Vi bekämpar blomsterlupin med hjälp av hetvatten, säger Sara Byrsten, projektledare vid länsstyrelsen.
Enligt henne är blomsterlupin en ganska svårbekämpad art.
– Det här beståndet har spritt sig jättemycket runt hela hamnen. Vi sökte pengar för den här bekämpningen och har nu blivit beviljade projektet för tre år framåt.
Varför vill man bekämpa blomsterlupin?
– Den är invasiv och tar verkligen över och förstör för det inhemska som vi vill ha kvar i vår natur. Vi vill speciellt inte ha den här i Riekkola som är ett naturreservat, säger hon.
Blomsterlupinen är inte bara svårbekämpad, den kan också påverka pollinering och förändra näringsbalansen i jorden. Den är också giftig för betesdjur.
– En enda planta kan sätta upp till 2 500 frön per år och börjar arten sprida sig är den överallt, den överlever i marken upp till 70 år.
De vet ännu inte hur länge bekämpningen kommer ta. Men projektet är ett försök att utrota blomsterlupin och andra invasiva växter.
– Vi här uppe i norr är skonade vad gäller invasiva arter som sprider sig fort, på grund av vårt kalla klimat. Men fortsätter klimatförändringen kommer vi ha Skånes klimat om 50 år och då kommer vi ha den spridning som de har där idag, säger Sara Byrsten.