HĂ€r driver makarna en Krav-ekologisk produktion

En gÄrd som valt att vara Krav-ekologisk Àr Kerttus gÄrd i Kukkola. "För mig Àr det ett intresse att försöka bruka naturen varsamt och se till djurens bÀsta", sÀger Carin Kerttu.

Carin Kerttu driver en ekologisk gÄrd Kukkola. Arkivbild.

Carin Kerttu driver en ekologisk gÄrd Kukkola. Arkivbild.

Foto: Göran Lahti

Haparanda2022-09-15 07:30

PÄ gÄrden finns det uppemot 45 kor som mjölkas, och lika mÄnga ungdjur och kalvar. Produktionen Àr ekologisk och har sedan 2009 en Krav-certifiering.

– Vi har sĂ„ pass stor omsĂ€ttning, sĂ„ Ă€ven om Krav-certifieringen kostar ett antal tusenlappar per Ă„r har man tillbaka det eftersom man fĂ„r EU-stöd, man fĂ„r eko-tillĂ€gget för mjölken och i viss mĂ„n kan man fĂ„ tillĂ€gg pĂ„ köttet nĂ€r man sĂ€ljer, sĂ€ger Carin Kerttu.

– För mig sjĂ€lv Ă€r det ett gammalt intresse att försöka bruka naturen varsamt och se till djurens bĂ€sta. Det finns mĂ„nga argument att vara Krav anser jag.

Hon nÀmner bland annat djurmiljön, att de ska ha mer utrymme och utevistelse.

– Alla jobbar för att djuren ska ha det bra, men med ökat utrymme blir det naturligtvis ytterligare lite bĂ€ttre. Till exempel, istĂ€llet för att ha 5-6 kalvar i varje box har man 3-4.

Det har dock inte alltid varit en dans pÄ rosor.

EfterfrÄgan pÄ ekologisk mjölk har sjunkit och dÀrmed Àven eko-tillÀgget. Foderpriserna har Àven varit en utmaning.

– Sista Ă„ren har det varit vĂ€ldigt tufft i och med att foderpriserna pĂ„ Krav har skenat, men det har det Ă€ven gjort konventionellt, sĂ„ jag Ă€r osĂ€ker pĂ„ vad som lönar sig mer eller mindre.

Kerttu Àr dock tydlig med att alla har olika förutsÀttningar.

– Varje gĂ„rd Ă€r unik och det gĂ„r inte att jĂ€mföra tvĂ„ gĂ„rdar. Företagaren pĂ„ gĂ„rden Ă€r ocksĂ„ unik, man har olika intressen och inriktningar. Ekonomin mĂ„ste gĂ„ ihop för att man ska kunna hĂ„lla pĂ„.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!