PÄ gÄrden finns det uppemot 45 kor som mjölkas, och lika mÄnga ungdjur och kalvar. Produktionen Àr ekologisk och har sedan 2009 en Krav-certifiering.
â Vi har sĂ„ pass stor omsĂ€ttning, sĂ„ Ă€ven om Krav-certifieringen kostar ett antal tusenlappar per Ă„r har man tillbaka det eftersom man fĂ„r EU-stöd, man fĂ„r eko-tillĂ€gget för mjölken och i viss mĂ„n kan man fĂ„ tillĂ€gg pĂ„ köttet nĂ€r man sĂ€ljer, sĂ€ger Carin Kerttu.
â För mig sjĂ€lv Ă€r det ett gammalt intresse att försöka bruka naturen varsamt och se till djurens bĂ€sta. Det finns mĂ„nga argument att vara Krav anser jag.
Hon nÀmner bland annat djurmiljön, att de ska ha mer utrymme och utevistelse.
â Alla jobbar för att djuren ska ha det bra, men med ökat utrymme blir det naturligtvis ytterligare lite bĂ€ttre. Till exempel, istĂ€llet för att ha 5-6 kalvar i varje box har man 3-4.
Det har dock inte alltid varit en dans pÄ rosor.
EfterfrÄgan pÄ ekologisk mjölk har sjunkit och dÀrmed Àven eko-tillÀgget. Foderpriserna har Àven varit en utmaning.
â Sista Ă„ren har det varit vĂ€ldigt tufft i och med att foderpriserna pĂ„ Krav har skenat, men det har det Ă€ven gjort konventionellt, sĂ„ jag Ă€r osĂ€ker pĂ„ vad som lönar sig mer eller mindre.
Kerttu Àr dock tydlig med att alla har olika förutsÀttningar.
â Varje gĂ„rd Ă€r unik och det gĂ„r inte att jĂ€mföra tvĂ„ gĂ„rdar. Företagaren pĂ„ gĂ„rden Ă€r ocksĂ„ unik, man har olika intressen och inriktningar. Ekonomin mĂ„ste gĂ„ ihop för att man ska kunna hĂ„lla pĂ„.