Historisk vandring från ryska gränsen till Haparanda
Under sex dygn har över 10 000 personer följt i soldathjälten Sven Dufvas fotspår från Niirala till Haparanda.- Marschen speglar en del av historien, säger Anita Lundström, informatör på Haparanda kommun.
Över 10 000 personer har deltagit i marschen från ryska gränsen till Haparanda. Från Haparanda deltog Tryggve Kenttä, kommunfullmäktiges ordförande. Han var den enda som klev på de två bussarna för transport till Kakaamo för att gå de sista 17 kilometrarna av marschen till slutdestination Haparanda. FOTO: Linda Danhall
Foto: Linda Danhall
- De har marscherat dag och natt i sex dagar. När en del har vilat har andra promenerat. Totalt har 10 000 personer vandrat, säger Ritva Nousiainen, samarbetssekreterare.
Soldatens hjältemod
Bland deltagarna finns, försvarsmakten, flera brigader, Oulun Latu, ett 15-tal finska riksdagsledamöter och veteranidrottare som Siiri Tantanen, Pauli Nevala och Jorma Kinnunen. Från Haparanda deltog bland andra kommunfullmäktiges ordförande Tryggve Kenttä.
- Det är en historisk vandring som är viktig att uppmärksamma. Jag går med sista biten från Kakaamo, det ska vara 17 kilometer, säger Kenttä.
Marschen är en minnesmanifestation för år 1809 och går i soldaten Sven Dufvas fotspår som blivit känd genom sitt trogna soldathjärta.
- Han visade hjältemod, men hade inget större intellekt, säger Åke Bergbäck, politiker och före detta historielärare.
Ett av hjältedåden som Dufva blivit känd för blev också hans död. Dufva befann sig ensam på en bro när ryska armen gick till anfall. Hans ensamma kamp gjorde att hans kamrater han samla sig till motanfall. Dufva träffades av en rysk kula rakt i hjärtat. Enligt sägnen uttalade då general Sandels de bevingade orden "Den kulan visste hur den tog".
Marschen avslutad
I går kväll avslutades marschen på torget i Haparanda med sång och tal. På den svenska sidan gränsen lades en minneskrans ned intill minnesstenen i tullparken.
Till minne av märkesåret 1809 har det getts ut ett speciellt mynt och möjlighet till prägling av myntet har funnits under marschens gång.
- Det är viktigt att uppmärksamma historien som annars lätt faller i glömska. Marschen speglar en del av historien, säger Anita Lundström, informatör i Haparanda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!